POREMEĆAJI KOLORNOG VIDA

Poremećaji kolornog vida mogu se grubo podijeliti na prirođene i stečene. Prirođeni defekti su gotovo uvijek u crveno-zelenom području (nalazimo ih u 8% muškaraca i 0,5% žena, nasljeđuju se najčešće X-recesivno), a stečeni su najčešće u plavo-žutom području i pogađaju oba spola podjednako.

Nadalje, prirođeni poremećaji su podjednaki na oba oka i ne napreduju tokom života, dok su stečeni obično jači na jednom nego na drugom oku i s vremenom se pogoršavaju.

Anomalni trikromati čine najveću skupinu s poremećajima raspoznavanja boja. Oni nisu slijepi za određenu primarnu boju (crvenu, zelenu ili plavu), već teže razlikuju njene nijanse. Tako je protanomalu u testu anomaloskopom potrebna veća količina crvene boje u crveno- zelenoj smjesi da bi je izjednačio sa žutom.

Klasifikacija poremećaja raspoznavanja boja:

Trikromati = normalni

1. ANOMALNI TRIKROMATI – ne razlikuju nijanse jedne od tri primarne boje (crvena, zelena, plava)

Protanomali – ne razlikuju nijanse crvene boje

Deuteranomali – ne razlikuju nijanse zelene boje

Tritanomali – ne razlikuju nijanse plave boje

2. DIKROMATI – uopće ne prepoznaju jednu od tri primarne boje

Protanopi – ne prepoznaju crvenu boju

Deuteranopi – ne prepoznaju zelenu boju

Tritanopi – ne prepoznaju plavu boju

Dikromati, za razliku od anomalnih trikromata, uopće ne raspoznaju jednu od primarnih boja. Njihovi čunjići imaju samo dva od tri pigmenta potrebna za prepoznavanje boja, dok anomalni trikromati imaju sva tri pigmenta, od kojih je jedan nešto promijenjen.

Dva su oblika akromatopsije ili monokromazije i u oba bolesnik ne prepoznaje ni jednu. Monokromati sa štapićima nemaju funkcionalno sposobnih čunjića u mrežnici, te zbog toga – osim nerazlikovanja boja – imaju malu vidnu oštrinu, nistagmus, fotofobiju i patološki elektroretinogram.

Monokromati sa čunjićima također ne razlikuju boje, ali nemaju drugih smetnji i elektroretinogram im je uredan.

Monokromati sa štapićima sve vide u nijansama jedne primarne boje. Gledate li kroz obojeno staklo, cijeli svijet vam se čini žutim, crvenim, itd, ovisno o boji filtera. Takvim ga vide i monokromati sa štapićima, no nemaju ranije normalno iskustvo o bojama da bi mogli reći u kojoj boji vide.

Monokromati sa čunjićima ne razlikuju čak niti nijanse, već sve vide “crno-bijelo”.

Kolorni vid je veoma važan u profesionalnoj orijentaciji – zakon ne dozvoljava obavljanje mnogih zanimanja osobama s manjkavim kolornim vidom (npr. profesionalni učesnici u kopnenom, morskom i zračnom prometu).