Progresivne leće

Što su to progresivne leće i zašto dati toliko novaca za njih?

 

 PROGRESIVNE LEĆE – JEDNOSTAVNO RJEŠENJE ZA SVE UDALJENOSTI

Unazad  desetak godina došlo je do velike ekspanzije kako u prodaji tako i u tehnološkom napretku u izradi i dizajnu progresivnih naočalnih leća.Danas na tržištu kupci imaju veliki izbor različitih vrsta progresivnih leća po isto tako različitim cijenama.  Koje su razlike između pojedinih progresiva? Progresivi koji su dizajnirani prije desetak i više godina su proizvodi koji imaju znatno uže vidno polje za daljinu, srednju udaljenost i čitanje od proizvoda koji su nastali unazad 2-3 godine što se vidi i na slici broj 1.

 

 slika 1

 

Što je područje za određenu udaljenost šire a područje nejasnog vida manjeto je komfor i oštrina gledanja veća. Kako s progresivima možemo gledati na svim udaljenostima ?Lako, koordiniranim pokretima glave desno – lijevo i usmjeravanjem očiju kroz određeni dio progresiva za željenu udaljenost gledanja kao što je prikazano na slici broj 2.

 

 

 

 slika 2

 

 

Cijena je često presudni parametar pri odabiru vrste progresiva što je normalno ali ipak nebi trebala biti. Odabirom manje kvalitetnog progresiva postigli smo samo trenutnu uštedu novca dok smo na svim drugim poljima izgubili. Širina vidnog polja, oštrina vida, brzo i jednostavno privikavanje su direktno povezani sa dizajnom progresiva, tj. širinom njegovih dijelova za gledanje (takozvani progresivni kanali).Svaki progresiv, pa tako i onaj stare generacije ima zadovoljavajuću širinu dijela za daljinu dok su središnji dio i dio za čitanje puno uži što Vam znatno smanjuje širinu vidnog polja za te dvije udaljenosti. Iz ovih činjenica može se zaključiti, ukoliko ste se odlučili za kupnju progresivnih naočala izaberite vrstu sa što je moguće širim progresivnim kanalom jer jedino kupnjom nove generacije ćete dobiti proizvod koji jamči kvalitetan vid na svim udaljenostima i zaboravit na razliku u cijeni jer se progresivi nose cijeli dan i tako dvije do tri godine ili dok se ne promijeni Vaša dioptrija.

 

Postoje stvari koje treba znati a to su neka ograničenja koja imaju progresivi a to su:

·          Područja nejasnog vida koja se nalaze na rubnim djelovima leće ponajviše u njenom donjem dijelu tako da  pogledom kroz taj dio progresiva nam slika neće biti oštra ( sivi dio na prvoj slici)

·          Smanjena širina vidnog polja za 25% za srednju udaljenost i čitanje uodnosu  na jednojakosne naočale

·          Potrebna puno veća pažnja pri hodanju po stepenicama tj. nije dovoljno samo spustiti pogled prema dolje jer u tom slučaju gledate kroz područje za čitanje a ono je namijenjeno za gledanje na udaljenosti do 60 cm. Potrebno je usmjeriti pogled kroz dio za daljinu (nagnuti glavu prema dolje) i tako dobiti čistu sliku

 

Savjet

Pri kupnji progresiva imajte strpljenja dok Vaš optičar uzima mjere koje su potrebne za ugradnju jer je vrlo bitno da se poklope centar progresiva i vaša zjenica tako da kasnije nebi bilo problema pri korištenju naočala.Tražite da Vas nauči kako da se služite njima, koje su prednosti a koje mane. Isto tako uvijek tražite da Vam se prilikom izdavanja naočala da Vaš recept i original ambalaža tj. vrećice od stakala na kojima također pišu svi podatci (dioptrija, vrsta leće,proizvođač tj. sve što Vam je potrebno ukoliko treba naručivati jednu leću tako da bude identična prvoj. Također, ako imate naviku čitanja u krevetu poželjno je napraviti rezervne jednojakosne naočale za čitanje kako biste si olakšali gledanje naročito u večernjim satima kad je zamor oka najveći. Ako imate potrebu za nošenjem naočala za daljinu i za čitanje napravite korak naprijed i priuštite sebi jednostavniji život, odlučite se za progresivne naočale. Ako budete nezadovoljni uvijek se možete vratiti na dvoje ili čak troje naočala, ali ako ne probate nikada nećete znati kako je to imati samo jedne naočale za sve udaljenosti.

 

 

Napisao: Poleto Vjekoslav