CHORDEOLUM (JEČMENAC)

Ječmenac (chordeolum) je akutna, žarišna upala vjeđa. Javlja se kao iznenadni bolni upalni otok na rubu gornje ili donje vjeđe koji može zahvatiti i cijelu vjeđu. Najčešće dolazi do upale sićušnih žljezda koje se nalaze na oku Meibomove žljezde lojnice (unutarnji hordeolum) i rjeđe Zeisove i Mollove žlijezde znojnice (vanjski hordeolum). Uzročnik obaju je Staphylococcus aureus, rjeđe Streptococcus.

 

Vrste:

Vanjski hordeolum

Simptomi: Na mjestu vanjskog hordeoluma vjeđa je topla, crvena i suha. U fazi fluktuacije, odnosno sazrijevanja, na koži se može vidjeti žuti čep gnoja. Tada uglavnom dolazi do spontanog prodora gnoja pored trepavica ili folikula dlačice, nakon čega bol trenutno popušta.

Liječenje: U ranoj fazi hordeolum se liječi toplim oblozima. Najbolja je topla vrećica kamilice zamotana u suhu krpu, koja se 10-tak minuta drži na zatvorenim vjeđama, nekoliko puta na dan. Istovremeno se u oko stavljaju antibiotske kapi i mast. Ukoliko nakon fluktuacije ne dođe do spontanog probijanja (perforacije), hordeolum se incidira skalpelom tako da je kožni rez paralelan s rubom vjeđa, te je ožiljak jedva vidljiv. Preporučuje se još neko vrijeme drenaža i uporaba lokalnog antibiotika koji sprječava recidiv, tj. ponovnu pojavu bolesti.

Unutrašnji hordeolum

Unutrašnji hordeolum je akutna gnojna upala Meibomovih tarzalnih žlijezda lojnica, koja može nastati i sekundarnom infekcijom halaciona.

Simptomi: Kroz spojnicu izvrnute (evertirane) vjeđe prosijava gnoj koji može spontano prodrijeti kroz izvodni kanal žlijezde ili spojnicu, no ipak najčešće prodire kroz kožu.

Liječenje: Liječi se na isti način kao vanjski hordeolum. No, u slučaju incizije postupak odgovara onom kod liječenja halaciona.