Dioptrija kontaktnih leća – što svi ti brojevi znače?

Vjerovali ili ne postoji razlika između dioptrije za naočale i kontaktne leće…

Kada je leća smještena na oko vrlo vjerojatno će se njena snaga morati prilagoditi. Ovo je vidljivije kod viših i srednjih dioptrija. Osim toga stvarni parametri koji odgovaraju trebaju biti dokumentirani. Pogledajte ovaj uzorak diopttrije:

O.D. -4,00 8,3 14,4 Brand X
O.Š. -3,50 8,3 14,4 Brand X

Slova i brojevi

Prva stvar koju susrećemo su inicijali O.D. i O.S. To su latinski inicijali za desno oko (Ocular Dexter) i lijevo oko (Ocular Sinister). Također možete vidjeti R(right) i  RE(right eye) za desno oko i L(left) I LE(left eye) za lijevo oko.

Sljedeće što vidimo  -4,00 i -3,50. Ovo nam govori o snazi leće. Neki ljudi sa malo većom dioptrijom mogu primijetiti da postoji varijacija snage između njihove dioptrije za naočale i dioptrije za kontaktne leće. To je zbog toga što se mora nadoknaditi nešto što se zove vrh udaljenosti (vertex distance). Što se leća bliže ili dalje pomiče to će se njena snaga više promijeniti. U slučaju pojedinca s plus ili lećom koja povećava, što se leća pomiče bliže prema oku to ona postaje slabija. Ova osoba može zahtijevati malo jaču dioptriju za njene kontaktne leće. U slučaju osobe koja nosi minus ili leću koja smanjuje, što je leća bliže oku to ona postaje snažnija tako da će tu nosilac trebati malo manju dioptriju.
Nosilac kontaktnih leća s astigmatizam također može primijetiti da se njegova snaga dioptrije razlikuje od snage dioptrije kod naočala. Često u slučaju malih količina astigmatizma liječnik propisuje leću sa sferičnim ekvivalentom. To je mjesto gdje se jedna polovica korekcije astigmatizma dodaje na sferničnu snagu. Primjer:

-1,00 -. 50 x 180 postaje -1,25

 

Dodatni parametri

U slučaju tvrdih leća sferični ekvivalent se ne mora koristiti. To je zbog sposobnost tvrde leće da zadrži suze pod lećom koje će ispraviti astigmatizam. Meke jednokratne leće nemaju tu značajku. One su sklone  prekriti rožnicu u skladu sa svojim oblikom. To nas dovodi do sljedećeg skupa brojeva.

Nakon snage leće dolazimo do osnovne krivulje. Ovaj broj je mjera polumjera zakrivljenosti u milimetrima unutar krivulje. Liječnik će pokušati uskladiti  zakrivljenost leće sa zakrivljenosti rožnice . Kao što je spomenuto ranije, meka leća se prilagođava rožnici. Zbog svoje fleksibilne prirode meke leće imaju tendenciju odgovarati većem broju rožnica sa manjim brojem osnovnih krivulja. Često će proizvođač leća napraviti samo meke leće sa nekoliko krivulja. Tvrde leće, s druge strane, trebaju imati točniji oblik. Zbog njihove krute prirode, leće koje su previše strme ili previše ravne mogu uzrokovati nelagodu.

Nakon osnovne krivulje dolazimo do promjera leće u milimetrima. Kao i osnovne krivulje, meke leće dolaze u ograničenom iznosu promjera. To je zbog njihove prirode oblika koji najčešće odgovara rožnicama. Opet kao i kod osnovnih krivulja liječnik će biti precizniji u određivanju promjera tvrdih leća. Ako gledamo sa strane, vidimo je rožnica izbočenija od ostatka oka. Područje gdje se rožnica susreće sa sklerom (bijeli dio) se zove limbus. Kako  oko trepće ili se okreće kontaktna leća se pomiče. Meka leća dobro pokriva limbus. Kretanje leće uglavnom neće izazivati iritaciju. Krute leće bi trebale biti  dovoljno male da omogući kretanje leće bez da ulijeću u limbus i uzrokuju iritaciju.

Marke kontaktnih leća

Nakraju imamo marku (brand). Liječnik odabire koje leće su najbolje za vas na  temelju nekoliko faktora. Neki od njih su kvaliteta i količina suza, duljina planiranog nošenja leća, uvjeti i zahtjevi rada i hobija. Leća koja je izabrana od strane vašeg liječnika odgovara vašim specifičnim zahtjevima. Zbog toga je jako poželjno da se konzultirate sa vašim liječnikom prije nego se prebacite na neku drugu marku leće.

Preuzeto iz: www.eyetopics.com