Jednodnevne leće

Jednodnevne kontaktne leće su idealno rješenje za osobe s aktivnim životnim stilom…

 

Odlične za osobe koje za korekciju vida koriste dioptrijske naočale, a kontaktne leće žele koristiti samo za sportske ili druge aktivnosti, jer ih tada naočale sputavaju.

 

Prednosti jednodnevnih kontaktnih leća

 

  • Jednodnevne leće ne zahtijevaju nikakvu dodatnu njegu. Ne trebaju tekućine za čišćenje i održavanje, kao što je slučaj s ostalim tipovima kontaktnih leća.
  • Ne morate voditi evidenciju koliko dana leće već nosite. Jednostavno ih ujutro stavite, a navečer bacite.
  • Ukoliko učestalost nošenja ne prelazi dva puta tjedno, ili par tjedana godišnje, jednodnevne leće ne predstavljaju značajno financijsko opterećenje uz dioptrijske naočale.
  • Prikladne su u situacijama u kojima prijeti onečišćenje kontaktne leće koje može voditi ka infekciji oka, npr. u bazenima.

 

Rizici povezani s nošenjem jednodnevnih leća

U slučaju da se pridržavate uputa koje vam je dao vaš specijalist za leće, nošenje jednodnevnih kontaktnih leća je gotovo bez rizika. Radi se o osnovnim pravilima higijene pri rukovanju lećama i pridržavanju termina za kontrolu.

Kako odabrati jednodnevne kontaktne leće

Kako bi odabrali tip jednodnevnih kontaktnih leća nužno je posjetiti kontaktologa, odnosno optometristu ili oftalmologa. Pregled za jednodnevne leće je isti kao i za ostale tipove mekih kontaktnih leća.

 

  • Kontaktolog procjenjuje zdravlje vaših očiju, određuje oštrinu vida i ostale parametre, koji su neophodni za aplikaciju kontaktnih leća.
  • Zatim vam savjetuje tip jednodnevnih kontaktnih leća, u skladu s izmjerenim parametrima.
  • Nakon aplikacije probnih kontaktnih leća, kontaktolog će pomoću mikroskopa provjeriti ispravan položaj leće na oku, naučiti vas kako rukovati s lećama, te pravilno stavljati i skidati kontaktne leće.

 

Kod jednodnevnih leća vrijedi pravilo koje je općenito za sve kontaktne leće; određeni tip leća koji odgovara vašem poznaniku, ne mora odgovarati i vama, te nošenje kontaktnih leća bez prethodnog pregleda i odobrenja kontaktologa može izazvati razne infekcije očiju, stoga je pregled nužan.

Preuzeto iz: www.optometrija.net