cont lens children

Kada djeca mogu početi nositi kontaktne leće?

cont lens childrenDa li nošenje kontaktnih leća ovisi o starosti djeteta ili o odgovornosti i pristupu djeteta održavanju i čuvanju leća…

Različita su mišljenja o tome kada je idealno aplicirati kontaktne leće s obzirom na starost. Dok se s druge strane njihovo nošenje nikako ne limitira godinama. Uspješno nošenje leća ovisi više o odgovornosti i pristupu, nego o godinama. Važno je da se roditelji djeteta dobro informiraju kod kontaktologa o dobrim i lošim stranama raznih vrsta kontaktnih leća.

Prema iskustvima većine oftalmologa i optometrista, roditelji se obično podrede mišljenju stručnjaka i tada sve ovisi o kontaktologu, koji će konkretni tip leća preporučiti za određenu situaciju.

Pomoć s kompliciranim očnim manama

Općenito se može reći da mala djeca koriste kontaktne leće najviše iz medicinskih razloga, na primjer, kod kompliciranih očnih mana koje se u većini slučajeva rješavaju kirurški. Ipak, kod vrlo male djece ponekad kirurški zahvat može predstavljati problem.
Klasičan primjer je dječja afakija. Radi se o nedostatku očne leće u oku. To je urođena mana, ali na sreću razmjerno rijetka. S obzirom da se dječje oko stalno razvija i raste, nije moguć nadomjestak leće umjetnom unutarnjom varijantom.
U tim slučajevima moguće je iskoristiti kontaktnu leću, koja omogućava tako oštećenom oku pravilan razvoj njegovih ostalih zdravih dijelova, Druga od mogućnosti korištenja kontaktnih leća je kod liječenja slabovidnosti – ambliopije. U tom slučaju kontaktna leća zamjenjuje okluziju.

Sport i kozmetički razlozi

Kod predškolske i školske djece se korekcija kontaktnim lećama koristi prije svega kod malih sportaša. Kod adolescenata su to većinom kozmetički razlozi.
Roditelji uče djecu kako brinuti o kontaktnim lećama
Predškolskoj djeci i malim školarcima većinom roditelji stavljaju i skidaju leće. Zato bi ih kontaktolog trebao dobro podučiti kako koristiti kontaktne leće i kako o njima brinuti. Tu odgovornost je dobro postupno prenijeti na dijete. Već u predškolsko doba učimo djecu kako bi si sami mogli sigurno stavljati i skidati leće i usađujemo im osnove održavanja leća.
Iako manja djeca mogu imati problema s kontaktnim lećama, a pogotovo njihova discipliniranost po pitanju higijene i održavanja leća često nije onakva kakva bi trebala biti, idealan su izbor za njih dnevne leće. Samo u slučaju terapeutskih leća izabiremo drugi tip, na primjer godišnju leću.

Izbor leća kod starije djece

Kod starije djece je moguće koristiti leće za planiranu zamjenu, no ipak treba istaknuti osnovno upoznavanje s problematikom čišćenja i režima nošenja.
Glavni problem kontaktnih leća kod te djece nije sama aplikacija leća, već zahtjevi o brizi za leće. Roditelji moraju posvetiti dovoljno pažnje pri objašnjavanju djeci o rukovanju s lećama.

“Strpljivost mora biti na prvom mjestu”

Bolje je posvetiti djetetu više vremena na početku i tako preduhitriti moguće komplikacije. Ako leće nisu određene za svakodnevno nošenje, već na primjer samo za sport, preporučujemo dnevne leće.
Kod adolescenata većinom apliciramo dvotjedne leće, ponekad mjesečne, jer se većinom radi o zamjeni za korekciju naočala.

Liječnik savjetuje, ali roditelji odlučuju

Kao što je gore spomenuto, većina roditelja vjeruje mišljenju očnog stručnjaka i izabire leće koje su im preporučene. Ipak, konačna odluka da li će dijete nositi kontaktne leće ili naočale, uvijek je odluka roditelja. To je zato što oni najbolje poznaju svoje dijete, a također mogu procijeniti da li bi dijete svladalo problematiku nošenja leća.
U idealnom slučaju uzimamo u obzir mišljenje roditelja, djeteta, tip mane koju ispravljamo i prije svega zrelost konkretnog djeteta. Ako je dijete sposobno brinuti se o lećama i ispravno ih koristiti, nema razloga ne koristiti takvu korekciju.

Preuzeto iz: www.kontaktne-lece.hr