Kako zapravo funkcionira vid?

Kako vidimo ono što vidimo…

Svjetlosne zrake sa predmeta koji gledamo ulaze u naše oko prolazeći kroz gotovo sve njegove strukture. Nakon prolaska kroz rožnicu, prednju očnu sobicu i zjenicu zrake prolaze kroz očnu leću.

 

Leća ima sposobnost akomodacije odnosno fokusiranja zraka svjetla točno na mrežnicu odnosno mjesto najjasnijeg vida- žutu pjegu. U središnjem dijelu mrežnice se nalaze većinom stanice nazvane čunjići kojih ima ukupno oko 6,5 milijuna i pomoću kojih vidimo boje i oblike predmeta, a u perifernom dijelu se većinom nalaze stanice štapići (ima ih ukupno oko 130 milijuna) koje su odgovorne za osjet svjetla i pokreta.

Obje vrste stanica sadrže vidni pigment (štapići rodopsin a čunjići jodopsin) koji se pod utjecajem svjetlosti aktivira i tako započnu kemijske promjene. To je ključan moment u stvaranju vida jer se svjetlosna energija pretvara u kemijsku. Nakon cijelog niza kemijskih promjena budu aktivirane živčane stanice retine. Živčane stanice provode električne signale koji putem vidnog živca odlaze u vidni centar mozga. Taj centar se nalazi u stražnjem (okcipitalnom) dijelu mozga u njegovoj takozvanoj sivoj tvari, u kojoj se konačno stvara slika pomoću koje čovjek analizira vanjski svijet. Prema tome oko kao organ je samo dio cijelog sustava pomoću kojega čovjek vidi.

Pogledajte video

Preuzeto iz: www.kontaktne-lece.eu