Kontaktne leće ispuštaju lijekove u oči

Bolesnici koji pate od sindroma suhog oka i glaukoma uskoro bi mogli biti u mogućnosti zamijeniti svoje neuredne kapi za oči  s kontaktnim lećama koje ispuštaju lijekove postupno tijekom vremena…

Iako kapi za oči obuhvaćaju 90 posto svih lijekova za oči, kapi su nadražujuće i neučinkovite. Liječnici procjenjuju da se samo 1 do 7 posto lijeka zapravo apsorbira u oku, a ostatak klizne niz obraz ili u stražnji dio grla.
Još gore, mnogi bolesnici ne vole kapi za oči ili ih zaboravljaju koristiti. Za primjer, do 59 posto pacijenata oboljelih od glaukoma redovito preskakaču svoje kapi, iako neliječeni glaukom može dovesti do sljepoće.

Istraživači su radili gotovo desetljeće na kontaktnim lećama koje ispuštaju lijekove u oči koje bi učinile terapiju lijekovima učinkovitijom, ali oni su se trudili dizajnirati leću koja kontinuirano opskrbljuje oko lijekovima.
Sada znanstvenici izvještavaju da su stvorili kontaktnu leću koja može ispustiti visoku koncentraciju antibiotika u konstantnim razmacima u vremenskom periodu od 30 dana.
“Osnovni način na koji se naša leća razlikuje je taj da može osigurati velike količine lijekova ispuštene u konstantnim razmacima za duge vremenske periode, što prethodna otkrića nisu bila u mogućnosti učiniti”, rekao je istraživač difuzije lijekova Daniel Kohane sa Harvardske medicinske škole, koji je koautor izvješća objavljenog u srpanjskom izdanju časopisa Istraživačka oftalmologija i znanost o vidu.

Prošle leće su samo bile u mogućnosti oslobađati male količine lijeka tijekom dugog vremenskog razdoblja, ili znatne količine lijeka za dan ili dva, rekao je.
Prethodni pokušaji dizajna su se usmjerili na raspuštanje lijekova u hidrogel materijal od kojeg su izrađene kontaktne leće ili pakiranje lijeka unutar nanočestica a zatim ugradnja čestica u hidrogel leće. Bostonski istraživači opisuju njihov novi dizajn poput ‘pita džepa’, sa velikim komadićem lijeka u sredini hidrogel eksterijera.
“Ljudi su probali svakakve maštovite stvari, ali problem sa puno metoda je taj da je stvarni ukrcaj lijeka bio vrlo nizak,” rekao je Kohane. “Nije jasno zašto ovo nitko nije učinio prije. To je bilo kao da smo izmislili sendvič.”
Zbog toga što je dio leće koji sadrži lijek oblikovan poput krafne, to ne bi trebalo utjecati na korisnikov vid, rekao je Kohane.
Kako bi napravili takvu leću, istraživači su koristili biorazgradivi polimer nazvan PLGA koji su otopili u organskom otapalu, a zatim su dodali lijek. Kad je otapalo isparilo, ostao im je lijek umiješan u polimerni film. Konačno su obložili film sa hidrogelom zvanim pHEMA, koji je isti materijal koji se koristi za izradu redovnih kontaktnih leća.

Grupa je izabrala PLGA polimer i pHEMA hidrogel materijal jer su oboje odobreni od FDA za korištenje u oku. Ali ista tehnika se može koristiti sa različitim materijalima kako bi se prilagodila brzina otpuštanja lijekova.
“I polimerni film i pHEMA imaju nekakav utjecaj na usporavanje difuzije lijekova”, rekao je Joseph Ciolino, oftalmolog u Ambulanti za oči i uši u Massachusettsu, koautor na studiji.
“Tako možemo promijeniti stopu otpuštanja lijeka ovisno o omjeru polimera na lijek i ovisno o molekularnoj težini polimera koje koristimo.”
Kohane i suradnici su ispitali svoj prototip leća s antibiotikom ciprofloksacinom, koji se obično koristi za liječenje infekcija oka. U laboratorijskim eksperimentima, kontaktna leća je otpuštala otprilike 134 mikrograma lijeka dnevno u roku od 30 dana, dovoljno da blokira razvoj bakterija za vrijeme trajanja studije.
“Stope istjecanja lijeka  koje smo dobili od ovih su znatno više od bilo koje druge leće s ispuštanjem lijekova s kojom smo upoznati”, rekao je Kohane.
Do sada, grupa je samo testirala svojstva difuzije leće u laboratorijskoj posudi. Ali imaju velike nade za budućnost.
“Krećemo na testiranja životinja, a poslije godinu dana ćemo testirati i ljude,” rekao je Kohane. “Samo je pitanje kada ćemo moći dobiti leće koje su dovoljno kvalitetne da bi se  koristile u ljudskom oku.”

Preuzeto iz: http://www.cnn.com