LASERSKA REFRAKCIJSKA KIRURGIJA OKA

Laserska refrakcijska kirurgija oka, popularno nazvana “lasersko skidanje dioptrije” ili “laserska korekcija vida”, naziv je za različite postupke kojima se dioptrija ispravlja oblikovanjem rožnice oka. Lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svijetu u posljednjih 10 godina.

VIŠE Sve što ste željeli znati o laserskoj korekciji vida

Razmišljate o laserskoj operaciji?

Dva najpoznatija oblika laserske refrakcijske kirurgije su LASIK i PRK metode.

LASIK je danas najčešći oblik zahvata, jer daje izvrsne rezultate neposredno nakon operacijskog zahvata, a studije su pokazale da su pacijenti zadovoljniji nakon LASIK metode nego nakon PRK metode (manja poslijeoperacijska bol i brži oporavak vida).

Operacija LASIK je vrlo kratka i bezbolna, a sama metoda laserskog skidanja dioptrije se sastoji od dvije faze. U prvoj se formira poklopčić u sloju rožnice, a u drugoj fazi se laserski odstranjuje dioptrija, a poklopčić samostalno zacjeljuje. U pravilu se operiraju oba oka odjednom. Oporavak je brz, a vid se praktički već sutradan vraća u normalu.

PRK je metoda koja se primjenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnica. Prilikom zahvata odstrani se epitel s površine rožnice i izravno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnice. U poslijeoperacijskom tijeku nakon PRK metode, epitel rožnice spontano zarašćuje za 2-3 dana. Primjenom PRK metode oporavak vida je nešto duži, a – kao i kod LASIK metode – oba se oka operiraju istovremeno. Oporavak vida traje i do 3-4 tjedna.

Prednosti PRK metode:

 • može se izvoditi na tankim rožnicama (ispod 550 mikrona)
 • pojava suhog oka izražena je u znatno manjem postotku u odnosu na LASIK metodu
 • kapanje umjetnih suza traje kraće, u prosjeku 2-3 mjeseca.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Prolazna suhoća oka se javlja kod svih pacijenata i traje oko mjesec dana. Pacijent osjeća žuljanje, ima osjećaj pijeska u očima, a osjećaj se ublažava redovitim kapanjem umjetnih suza 6-8 puta dnevno.

Ostale komplikacije su rijetke (kod manje od 2% operiranih pacijenata), a manifestiraju se u obliku povratka dijela dioptrije, uraštanja epitelnih stanica pod poklopčić ili pak u obliku mikrostrija. Ove komplikacije se ne mogu predvidjeti, jer ovise o individualnom potencijalu zacijeljivanja tkiva. Da bi se spriječile komplikacije, potreban je pažljiv odabir pacijenata, iscrpna anamneza i temeljit pregled prije operacije.

VIŠE: Što ako kihnem za vrijeme laserskog skidanja dioptrije?

Predrasude o laserskom skidanju dioptrije

Dobar ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije ako ste stariji od 18 godina i imate stabilnu dioptriju. Laserski se mogu korigirati dioptrije u rasponu:

 • kratkovidnost do -10,0 dioptrija,
 • dalekovidnost do +5,0 dioptrija,
 • astigmatizam do 4,0 dioptrije cilindra.

VIŠE: Tko je kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije se ne preporuča kandidatu s bolestima:

 • rožnice (keratokonus)
 • glaukomom
 • kataraktom (siva mrena)
 • autoimunim bolestima vezivnog tkiva
 • kod trudnoće ili dojenja.

VIŠE: LASIK može biti sigurniji od kontaktnih leća