Sunčane naočale od cara Nerona do Jackie O’

Saznajte tko je nosio vječne rejbanke, zašto su sunčane naočale nosili suci u Kini, a iz kojeg razloga su ih nosili oboljeli od sifilisa…

Audrey Hepburn, Jack Nicholson, John Lennon, Jacqueline ‘Jackie O’ Kennedy Onassis i James Dean samo su neke od poznatih ‘facetina’ koje su proslavile sunčane naočale što su ih nosile. Naočale gube ime svog brenda i postaju ‘lenonke’, dobivaju imena osoba koje su ih proslavile i tako nastaje kult obožavanja ovog simbola seksepila, tajanstvenosti i ženstvenosti.
Ako podaci govore istinu, najskuplje sunčane naočale na svijetu trenutno su one dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbane, a stoje 383,609 dolara. Odmah za njima nalaze se ipak povoljnije naočele Louisa Vuittona, za koje ćete izdvojiti 1000 dolara…
Prototip naočala, vjerovali ili ne, nastao je još u vrijeme cara Nerona. Neron je na svojim očima tijekom gledanja borbi s gladijatorima nosio svijetlozelene leće, no prve ‘prave’ naočale nastale su negdje između 1268. i 1289. godine.

Skrivanje emocija i pomoć oboljelima od sifilisa
Na samom početku nosili su ih kineski suci kako im se u očima ne bi vidjela nikakva emocija tijekom obavljanja dužnosti.
Prvi okviri modnog detalja bili su izrađeni od kože, kostiju, metala i keramike. Žute i smeđe leće u 13. stoljeću bile su prilično atraktivne.
U doba ‘epidemije’ sifilisa, većina je oboljelih nosila naočale s takvim staklima kako bi izbjegli problem preosjetljivosti na svjetlost, koji je jedan od simptoma te spolno prenosive bolesti.
Naočale sa zaštitom od UV zraka počele su se koristiti tek u 20. stoljeću. S masovnom proizvodnjom istih prvi je krenuo Sam Foster čija je marka ‘Foster Grants’ preplavila tržište 1929. godine.
Poznate face počele su naočale nositi krajem ’30-ih godina pa su tijekom tog vremena naočale stekle status modnog dodatka bez kojeg se jednostavno ne može.

Rejbanke i Barack Obama, Andy Warhol, Audrey Hepburn, James Dean…
Prvi među proslavljenim brendovima bio je slavni Ray-Ban. Naočale Ray-Ban proizvod su ‘Bausch & Lomba’, nastao 1937. godine.
U početku su ih nosili američki vojnici (avijatičarke), no odskočnu im je dasku pružio general Douglas MacArthur, koji ih je nosio prilikom dolaska na filipinsku plažu tijekom Drugoga svjetskog rata.

Ukoliko se prisjetite prekrasne Audrey Hepburn, odnosno njezine uloge u filmu ‘Doručak kod Tiffanyja’, vjerojatno su vam poznate njene naočale, koje su poslije željele imati sve pripadnice ljepšeg spola.
Bile su to vječne i toliko spominjane ‘rejbanke’ koje nose (ili su nosile) ‘face’ poput Boba Dylana, Jamesa Deana, Baracka Obame, Andyja Warhola, Michaela Jacksona, Toma Cruisea, Slasha…

 

Persol – zaštitni znak Mastroiannija, Granta, Brosnana…
Dok su žene ’50-ih ludovale za naočalama golemih okvira koje je nosila ikona stila i supruga predsjednika Kennedyja Jackie O, na tržište su se probile i ‘persolke’. Famoznim talijanskim naočalama slavu su osigurala dva Jamesa Bonda: Daniel Craig i Pierce Brosnan. Bill Murray nosio ih je kad se ‘izgubio u prijevodu’, dok se u ‘La dolce viti’ ovaj modni dodatak pojavljuje u svakom kadru u kojem i Marcello Mastroianni.
Persol 714 bile su favorit Caryja Granta i Stevea McQueena, čiji je primjerak naočala poslije na jednoj aukciji prodan za 70 tisuća dolara.
‘Lenonke’ su postale popularne, pogađate, ’60-ih godina. Iako ih je John Lenonn proslavio, on nije jedina slavna osoba koja ih neprestano ima uza se. Ljubitelji su malenih okruglih okvira Mick Jagger, Jerry Garcia, Ozzy Osbourne i Liam Gallagher.

Slavni i naočale

  •  Christina Aquilera nosi Dior
  •  Clint Eastwood nosi Ray Ban
  •  David Beckham nosi Porsche
  • Denzel Washington nosi Persol
  • Fergie, Gwen Stefani i Jamiroquai nose Casal
  • Jay-Z nosi Cartier
  • Johnny Depp i John Travolta nose Ray Ban
  • Madonna, Moby i Oprah nose Neostyle
  • Snoop Dogg nosi Dior

Retro je uvijek ‘in’
Dior je pak, slavne osvojio ’80-ih svojim velikim, zapravo predimenzioniranim okvirima, od kojih su najpopularniji oni u bijeloj boji. ‘Oakleyce’, koje obožavaju sportaši, nastale su 1975. godine. Proslavio ih je Greg LeMond, pobjednik Tour de Francea 1984. godine, a nosio ih je i poznati pokeraš Phil Hellmuth.
Osamdesetih su žarile i palile naočale koje su izlazile iz manufaktura francuskog Bugattija, Cartiera, Colanija, Jaguara, Cazala, Lacostea i Porschea čije ‘cvike’ danas nose Brad Pitt i Colin Farrell.
Danas naočale proizvode gotovo sve vodeće dizajnerske tvrtke poput Armanija, Marca Jacobsa, Fendija, Chanela, Diora, Bvlgarija i Prade, no njihovi se dizajneri često vraćaju vintage dizajnu bez kojeg se naprosto ne može, što dokazuje kako retro nikad nije izašao iz trenda.

Preuzeto iz: www.javno.com