TUMORI UVEE

MELANOM

Melanom je najčešći i najmaligniji tumor uvee. Nastaje primarno, iz pigmentnih stanica uvee. Izgleda kao smeđi plosnati ili izbočeni čvorić.


 

Melanom šarenice je obično lako uočljiv, pa se rano otkriva, a time i uspješnije liječi. Svaka nova pigmentacija na šarenici treba pobuditi oprez i zahtijeva pomno praćenje i otkrivanje znakova maligniteta – raste li, izdiže li se, je li vaskularizirana.

Melanome drugih lokalizacija je teže otkriti zato što se smetnje mogu javiti veoma kasno. Naime, bolesnik primjećuje promjene u vidnoj oštrini tek kad melanom zahvati središnje dijelove očne pozadine. Ako je melanom smješten na dalekoj periferiji, može narasti veoma velik, pa i dati i udaljene metastaze, prije nego dosegne središnje dijelove očne pozadine i izazove smetnje.

Dijagnoza melanoma se postavlja prosvjetljavanjem oka Langeovom svjetiljkom, ultrasonografijom očne jabučice, te fluoresceinskom retinoangiografijom.

Važna je diferencijalna dijagnostika između melanoma i nevusa uvee. Nevus se u pravilu ne izdiže nad okolinom, ne raste, te nema patološke vaskularizacije.

Liječenje:

Više od stotinu godina enukleacija oka zahvaćenog melanomom bila je jedini način liječenja. Danas postoji nekoliko načina liječenja koji su još u pokusnoj fazi, ali njihovi rezultati veoma ohrabruju. Veoma mali tumori mogu se fotokoagulirati laserom ili kriokoagulirati. Srednje veliki tumori (veličine graška) ozračuju se brahiterapijom ili pomoću ciklotrona. Zračenje uzrokuje smrt malignih stanica i skvrčenje tumora. No, tumor često ne nestane u potpunosti. Osim toga, zračenje oštećuje leću, mrežnicu i vidni živac, uzrokujući postupno smanjenje vida.

Brahiterapija (liječenje otvorenim izvorom zračenja) se izvodi tako da se na bjeloočnicu povrh melanoma prišije pločica sa radioaktivnim materijalom. Ova metoda najviše obećava iako još nema rezultata dugoročnih ispitivanja.

Kod ozračivanja ciklotronom na očnu jabučicu se kirurški pričvrsti mala metalna oznaka koja potom služi kao meta za usmjeravanje zraka. Za sad se ovaj način liječenja primjenjuje u samo nekoliko središta u svijetu.

U pokusnoj je fazi i liječenje resekcijom stijenke očne jabučice, te imunoterapija protiv melanoma.

HEMANGIOM

Iako se hemangiomi mogu naći na bilo kojem dijelu uvee, najčešći su na žilnici.

Mogu biti asocirani sa hemangiomima u drugim regijama usklopu sindroma Sturge – Weber. Obično se ne izdižu mnogo nad okolinom i neoštro su ograničeni od okolnog normalnog vaskularnog tkiva žilnice. Dijagnoza se postavlja fluoresceinskom angiografijom i ultrasoografijom.

Liječenje:

Ukoliko je uopće potrebno, tumor se fotokoagulira laserom.