10 najboljih namirnica za oči

Hranjive tvari u hrani koju svakodnevno jedemo pomažu spriječiti makularnu degeneraciju…

National Eye Institute proveo je veliki istraživački projekt koji je otkrio nekoliko hranjivih tvari koje pomažu u zaštiti očiju. Hrana koja sprečava razvitak makularne degeneracije je ona koja je bogata antioksidantima beta karotenom, vitaminom C, vitaminom E, luteinom i zeaksantinom … plus cink i omega-3 masne kiseline.

 

 

1. Mrkve

Mama je bila u pravu! Mrkve obiluju beta karotenom, antioksidantom koji pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije i očne mrene.Mrkva se lako može dodati u salate i juhe, a uvijek je odličan prilog uz ručak ili večeru.  Možete ih i umakati u razne umake– salsu, guacamole, humus, maslac od kikirikija i nisko-kalorijske preljeve.

2, 3 i 4. Paprika, brokula i prokulice

Tri zelene namirnice koje obiluju vitaminom C! Vitamin C je još jedan ključan antioksidant, koji dokazano pomaže u zaštiti očiju.
Možete ih kuhati na pari, pržiti, dodati u juhe ili omlete … ili možete kombinirati sve tri namirnice i pripremiti ukusnu pastu primaveru (lagano umiješane u maslinovo ulje i češnjak).

5. Nojevo meso

Zdrava i ukusna zamjena za crveno ili bijelo meso poput govedine, piletine, puretine, svinjetine ili janjetine, u bilo kojem od vaših omiljenih recepata. Ovo meso upija začine i puno je proteina, željeza i cinka – jednog od ključnih sastojaka za očuvanje zdravih očiju.
Cink se može naći u mrežnici, a pomaže u funkcioniranju enzima odgovornih za zdravlje očiju. Kod ljudi koji pate od makularne degeneracije, razina cinka u mrežnici može biti vrlo niska, pa je prehrana bogata cinkom prvi logičan korak za sprečavanje i liječenje makularne degeneracije.

6. Puretina

Pureće meso je također bogato cinkom (i B-vitaminom niacinom, koji posebno štiti od mrene). Štoviše, puretina je nevjerojatno svestrana namirnica i sjajna  je zamjena za visoko-kaloričnu govedinu.
Puretina je odličan dodatak u sendvičima, ukusna je u salatama, a također se može koristiti u pripremi hamburgera, čilija i tacosa.

7. Slatki krumpir

Još jedna namirnica bogata beta karotenom – ovaj antioksidant se nalazi u  svijetlo-narančastom dijelu ove slatke i ukusne namirnice.
Slatki krumpir je odličan prilog uz večeru, a ako se peče u malim količinama ulja, dobit ćete divne domaće krumpiriće. Također možete pripremiti slatki pire krumpir: pecite ih, uklonite koru i zgnječite s malo obranog mlijeka i margarinom s manje masnoće, servirajte i začinite s prstohvatom soli i mljevenim crnim paprom.

8. Špinat

Špinat nudi čak četiri sastojka koji štite oči! Sadrži vitamin C, beta karoten i velike količine luteina i zeaksantina , koji se mogu naći u visokim koncentracijama u tkivu makule. Budući da apsorbiraju  40 do 90 posto plavog svjetla, ovi antioksidanti djeluju poput kreme za sunčanje za vaše oči. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate luteinom i zeaksantinom može povećati gustoću pigmenta u makuli – a veća gustoća pigmenta znači bolja zaštita mrežnice  i manji rizik od makularne degeneracije.
Špinat je najčešće povrće koje se servira uz večeru. Također je odlična baza za razne salate, a odličan je i u omletu.

9 i 10. Divlji losos i srdele

Omega-3 masne kiseline pomažu ČAK i očima!
Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u zaštiti kapilara u očima. Divlji losos i srdele su jedan od boljih izbora- nastojite jesti što više ovih namirnica svaki tjedan.

Preuzeto iz: www.today.com