NAOČALE

Dioptrijske naočale su očno pomagalo kojima se ispravljaju pogreške vida – kratkovidnost, dalekovidnost i/ili astigmatizam. Osim dioptrijskih, naočale mogu biti zaštitne ili sunčane.

VIŠE: Naočale od A do Ž

POVIJEST Kako su nastale naočale?

Naočale se sastoje od okvira koji drži staklo (leću), a nose se ispred očiju, obično za ispravljanje oštrine vida, zaštitu očiju od UV zraka ili drugih štetnih čimbenika.
Korektivne leće prilagođavaju žarišnu daljinu oku, kako bi ublažile efekt kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma. Starenjem leća gubi elastičnost, što smanjuje sposobnost akomodacije oka i rezultira prezbiopijom (staračka dalekovidnost). Takvom stanje se ispravlja progresivnim lećama, koje su sebi sadrže više dioptrija; na dnu leće je dioptrija za čitanje, a na gornjem dijelu za udaljenost.

Lomna jakost leće mjeri se dioptrijama (D). Naočale za čitanje (dalekovidnost) imaju raspon jakosti leće od +1.00 do +4.00 dioptrije.
Miopija se ispravlja konkavnim ili minus lećama.

Naučiti čitati recept za vaše naočale

Okviri za naočale najčešće se izrađuju od metala ili plastike.
Leće su prvotno bile staklene, dok su danas mnoge izrađene od različitih tipova plastike, uključujući CR-39 i polikarbonat. Ovi materijali umanjuju mogućnost loma i lakši su od stakla. Neki plastični materijali imaju bolje optičke karakteristike od stakla, kao što su bolja transmisija vidljivog svjetla i apsorpcija ultraljubičastog svjetla. Neki također imaju bolji indeks loma od većine staklenih leća; to je korisno u izradi korektivnih leća koje se oblikuju kako bi ispravile različite oblike vidnih abnormalnosti, kao što je miopija, omogućavajući upotrebu tanjih leća.
Novije plastične leće, nazvane izon, mogu ispraviti neke aberacije koje se prirodno pojavljuju u prostoru ispred naših očiju. One kreiraju oštriji vid i pomažu kod haloa i mušica koje se uočavaju zbog bliještanja pri noćnoj vožnji.

Bojane i fotoosjetljive naočalne leće su iznimno praktične za ljude koji žele zaštitu od UV zraka a pri tome mogu zadržati svoje dioptrijske naočale na licu. Naime, ove leće imaju spospobnost zatamnjena na svjetlosti i pod utjecajem UV zraka a u zatvorenim prostorima su prozirne baš kao i sve druge dioptrijske naočale.

VIŠE: Sunčane naočale s dioptrijom

SAVJETI ZA ODABIR NAOČALA
Kako pronaći idealne dioptrijske naočale?
Kako odabrati pravu boju naočala?
Odaberite okvir naočala prema boji kose
5 savjeta za korisnike naočala