11 stvari koje nikad ne biste smjeli raditi s kontaktnim lećama

Ako nosite kontaktne leće, na mnogo načina možete dovesti vaše oči u opasnost a da toga niste ni svjesni…Navodimo 11 stvari koje nikada ne biste smjeli raditi s vašim lećama.

1. Nemojte ih dovesti u dodir s vodom …

Voda u bazenu, jezeru, moru ili čak u vašem domu nije sterilna i može ozbiljno ugroziti čistoću cl-watervaših leća. Meke kontaktne leće mogu promijeniti oblik kada su vlažne, što ponekad može uzrokovati mikro abrazije na rožnici. A ako to nije dovoljno zastrašujuće, ako vam na leći završi neugodna ameba Acanthamoeba, koja može živjeti čak i u kloriranoj vodi, uz pomoć mikro abrazija će se ukopati u vašu rožnicu i uzrokovati ozbiljnu infekciju.
Iako rijetka, infekcija je izuzetno teška za dijagnosticiranje i vodi potpunom gubitku vida. Čak i ako niste izloženi ovoj strašnoj amebi, postoje druge bakterije u vodi koje otopina za leće ne može riješiti. Ronjenje s lećama je apsolutno zabranjeno, a ako ste strastveni plivač, preporučamo naočale za plivanje koje se mogu izraditi s vašom dioptrijom.

2. … ili s bilo kojom drugom tekućinom

Dodir s kontaktnim lećama zahtjeva isključivo suhe ruke. Općenito, nemojte dopustiti da bilo što dotakne vaše leće ako nije izričito navedeno da je namjenjeno korištenju za kontaktne leće. Držite se otopina i kapi koje su prikladne i sigurne za korištenje.

3. Nemojte ih stavljati prije redovne jutarnje rutine…

Iako je lijepo biti u mogućnosti pročitati upute na boci šampona, ne biste smjeli staviti leće prije tuširanja ili umivanja lica jer riskirate izlaganje leća vodi. Također biste trebali pričekati sa stavljanjem nakon sušenja kose ili lakiranja kose jer sve to može isušiti vaše leće.

4. … ali stavite ih prije nanošenja šminke na lice

cl-make-uoLeće se stavljaju prije nanošenja maskare i tuša za oči. Ako imate ostataka šminke na rukama nakon što ste završili s nanošenjem, pazite da ne završe na lećama.
Izbjegavajte vodootpornu šminku jer se ulja u njoj ne mogu skinuti s leća samim treptanjem. To bi moglo uzrokovati zamagljivanje ili oštećenje na površini leće. Čak i ako kasnije operete leću s otopinom, ona nije namjenjena za čišćenje takvih ulja pa ih nećete moći u potpunosti ukloniti.
Ne biste smjeli nanositi maskaru od korjena trepavica, jer je tako vjerojatnije da vam šminka završi u oku. Umjesto toga, nanosite je od sredine prema vrhu. Također, nije poželjno stavljati tuš na unutarnjem dijelu kapka.

5. Nemojte spavati s lećama (osim ako vam doktor nije dopustio)

Spavanje s lećama može dovesti do infekcije. Ako nosite leće, vjerovatno znati da li smijete s njima spavati ali oni koji ne smiju često nisu svjesni do čega to može dovesti. Budući da ne trepćete u snu, suze se ne stvaraju ispod leća i oko ne dobiva dovoljno kisika, što olakšava stvaranje infekcije. Spavanje s lećama može dovesti do komplikacija kao što su upale rožnice ili stanje poznato kao akutno crvenilo uzrokovano kontaktnim lećama.

6. Ne dirajte leće prljavim rukama

Znamo da ne smijemo stavljati prljave prste u oči, pa isto tako ne smijemo dirati leće sa zaprljanim rukama zbog mogućnosti prenošenja bakterija, ulja i ostalih štetnih tvari. Uvijek temeljito operite i osušite ruke prije korištenja leća.

7. Leća vam je ispala na pod? Nemojte je stavljati u usta pa na oko

Nije neuobičajno da leća ispadne iz oka na pod, ali najgore što možete učiniti je nakon toga vratiti leću u oko – čak i ako to znači da ne možete vidjeti neko vrijeme. Kada pronađete nestalu leću, nemojte je isprati vodom iz slavine i definitivno je ne stavljajte u usta. Idealno rješenje je bacanje leće i uzimanje novog para. Radi izbjegavanja ovakih situacija, uvijek nosite rezervni par ili naočale.

8. Ne stavljate leću ako je oštećena

Osim što je užasno neudobno, postoji i ozbiljniji razlog da odmah bacite oštećenu leću. Potrgani rub leće može ogrebati vašu rožnicu. A budući da leća neće imati isti oblik, neće vam ni pristajati oku na isti način pa je vjerovatnije da će se pomicati i dodatno se oštetiti.

9. Nemojte predugo koristiti istu kutijicu za leće

cl-caseKutijica za leće zahtjeva jednaku pažnju kao i same leće. Kako bi se izbjegle bakterije i gljivice koje se nakupljaju u kutijici, redovito je isperite otopinom a zatim ostavite otvorenu i naglavce kako biste je potpuno osušili. Nikako je nemojte prati vodom iz slavine – zbog već spomenute Acanthamoeba infekcije – i nemojte je odmah zatvarati nakon ispiranja jer će to stvoriti vlažno okružje pogodno za razvoj bakterija. Ako ne poštujete ova pravila, mogli bi kao rezultat dobiti još prljaviju kutijicu nego prije “čišćenja”.
Čak i ako dobro pazite na kutijicu, potrebna je redovita zamjena. Ako leće mijenjate svaki mjesec, trebali biste i kutijicu mjenjati jednom mjesečno. U suprotnosti, riskirate razvijanje infekcije.

10. Nemojte ih predugo nositi

Samo zato što još uvijek možete dobro vidjeti s lećama, ne znači da biste ih trebali nositi duže nego što je propisano. Ako svoje jednodnevne ili tjedne leće nosite duže od mjesec dana, u najgorem slučaju može doći do ozbiljnih komplikacija poput oštećenja rožnice ili čak gubitka vida. Dnevne jednokratne leće su primjerice izrađene od tanjeg materijala nego kontaktne leće za dulju upotrebu, i nisu dizajnirane da bi omogućile dovoljnu količinu kisika i vlažnosti vašem oku.

11. Nemojte ih nositi ako osjećate da nešto nije u redu

Ako se vaše oči ne osjećaju ugodno, smjesta posjetite liječnika. Ako primijetite bilo kakvu bol ili crvenilo u očima, izvadite leće i kontaktirajte stručnjaka kako biste na vrijeme reagirali u slučaju ozbiljne infekcije.

www.mentalfloss.com, Autor: Shaunacy Ferro