Alternativne korekcije vida

Što ako laserska operacija nije prava stvar za vas? Možda želite razmisliti o nekim drugim alternativama korekcije vida…

PRK
PRK (ili fotorefraktivna keratektomija) je drugi najpopularniji laserski postupak korekcije vida. Kao i laserska operacija, PRK koristi laserski eksim za  preoblikovanje rožnice. Ali kod PRK, umjesto stvaranja zalistka na rožnici kirurg uklanja tanki vanjski sloj stanica rožnice (epitel), a zatim primjenjuje tretman s laserskim eksimom na površini oka, eliminirajući rizik od komplikacija zalistka.

LASEK
LASEK (ili laserski epitelni keratomileusis) sliči PRK-u u tome što kirurg ne radi zalistak tipičan za LASIK (lasersku operaciju)u prvom koraku postupka. No, umjesto da potpuno ukloni vanjski sloj stanice rožnice (epitel), LASEK kirurg stvara vrlo tanki epitelni sloj i zamjenjuje ga nakon tretmana laserskim eksimom.

Epi-LASIK
Epi-LASIK je vrlo sličan LASEK-u. No, umjesto da koristi rješenje s razrijeđenim alkoholom za omekšivanje epitela, epi-LASIK koristi ručni uređaj sličan LASIK mikrokeratomu kako bi stvorio ultra-tanki epitelni zalistak. Nakon što je oko preoblikovano s laserskim eksimom, ovaj epitelni zalistak se vraća u svoj prvobitni položaj i održava se na mjestu s zavojem i kontaktnom lećom nekoliko dana.

Fakični IOL
Fakični IOL je ne-laser postupak kod kojeg kirurg umeće tanku leću u oko da ispravi vrlo visoke dioptrije kratkovidosti ili dalekovidosti. Ovaj postupak je najčešće rezerviran za pacijente čije je refraktivno oštećenje previše ozbiljno da bi se korigiralo LASIK kirurgijom ili za pacijente čije su rožnice previše tanke za LASIK ili ostale refraktivne postupke.

ICL
Umetnuta kontaktna leća (ICL) je posebna vrsta fakičnog IOL-a koja je smještena unutar oka između šarenice i prirodne kristalne leće. Kao i drugi fakični IOL-i, ICL se obično preporučuje za visoke dioptrije kratkovidnosti koje ne mogu biti ispravljene LASIK-om ili za rožnice koje su previše tanke za LASIK ili ostale laserske postupke.

RLE
RLE (ili refraktivna zamjena leće) još je jedan ne-laserski, unutarnji postupak za korekciju vida. Kod RLE-a kirurg uklanja prirodnu leću unutar oka i zamjenjuje je sa umjetnom lećom različite snage za jasan vid bez naočala. RLE postupak je vrlo sličan katarakt kirurgiji.

Bliski vid CK
Bliski vid CK je ne-laserski postupak koji preoblikuje rožnicu pomoću radio-frekvencijskih valova. Prvenstveno se koristi za ispravljanje dalekovidosti stvaranjem takvog stanja da jedno oko vidi bolje na daljinu, a drugo oko bolje vidi izbliza. Bliski vid CK se može obavljati na očima na kojima je prethodno obavljena LASIK kirurgija ili na očima koje nisu trebale korekciju vida dok nisu prerasle u prezbiopiju.

Preuzeto iz: http://www.lasiksurgerynews.com