Vijesti iz očne kirurgije

Prehrambeni dodaci mogu igrati ulogu u liječenju očnih bolesnika. Istraživanja su pokazala pozitivne učinke za bolesnika s AMD-om ili sindromom suhog oka.

Praksa u savjetovanju pacijenata da koriste prehrambene dodatke u skrbi za oči se susrelo s temeljitim provjerama unutar medicinske zajednice. Opsežno istraživanje pokazuje pozitivnu korist od prehrambenih dodataka, posebice omega-3 masnih kiselina, kao dodatak u standardnoj farmakoterapiji u brizi i liječenju naših bolesnika s degeneracijom makule povezane uz dob (AMD- Age-Related-Macular Degeneration) i sindromom suhog oka.

Timothy L. Scheider
Prema istraživanju objavljenom u američkom časopisu o bolničkoj prehrani, dijetalne omega-3 masne kiseline mogu smanjiti AMD. Nalazi u ovom istaživanju su pokazali da pojedinci koji uobičajeno konzumiraju masnu ribu ili koji konzumiraju 300 mg dokosaheksaenoične i eikosapentaeonične kiseline dnevno imaju 70% manje vjerojatnosti za mokri AMD.

AMD
U istraživanju objavljenom u Arhivima oftalmologije utvrđeno je da prehrane jake u omega-3 masnim kiselinama i ribama su obrnuto povezane s rizikom od AMD-a kada je uzimanje linolenske kiseline bilo nisko. U meta-analizi na 88.974 subjekata, jako dijetalno uzimanje omega-3 masnih kiselina je povezano sa sveukupno 38% smanjenim rizikom od kasnog AMD-a. Nadalje, konzumiranje omega-3 iz riba najmanje dva puta tjedno je povezano sa smanjenim rizikom od ranog i kasnog AMD-a.

Izvješćem br.20 iz Istraživanja očnih bolesti povezanih uz dob(AREDS) utvrđeno je da veći unos omega-3 i ribe je pozitivno povezan sa smanjenom vjerojatnošću oboljevanja od neovaskularnog AMD-a. Izvješće br.23 AREDS-a je nedavno predložilo da je uzimanje omega-3 masnih kiselina povezano s smanjenim rizikom pogoršanja od bilateralne druze do centralne geografske atrofije.
AREDS-ovo izvješće br.22 otkrilo je da visoki unos prehrambenih luteina i zeaksatina je neovisno povezan s smanjenom vjerojatnošću za neovaskularni AMD. Subjekti koji su konzumirali najviše iznose luteina i zeaksatina su imali 35% manje šanse oboljenja od neovaskularnog AMD-a i 55% manje šanse da će imati geografsku atrofiju. Ispitivanje dodatka antioksidansa luteina (LAST) utvrdilo je da su se vizualne funkcije poboljšale samim luteinom ili zajedno s antioksidansima, vitaminima i mineralima u muških bolesnika s atrofijskim AMD-om. U drugom takvom istraživanju; Karotenoidi i antioksidansi u talijanskom istraživanju makulopatije povezane s dobi(CARMIS), utvrđeno je da kratkoročni karotenoidi i antioksidansi u obliku dodataka prehrani u ne-naprednom AMD-u mogu pridonijeti selektivnoj disfunkciji u centralnoj mrežnici.
Taurin, omega-3 masne kiseline, cink, antioksidans, lutein istraživanje (TOZAL)je proučilo utjecaj navedenih nutritivnih dodataka na vizualnu funkciju u pacijenata s atrofijskim AMD-om. Sedamdeset i šest posto pacijenata koji su uzimali prehrambene dodatke pokazali su stabilizaciju ili poboljšanje najbolje u korigiranju vizualne oštrine nakon 6 mjeseci. Iako je istraživanje provedeno u relativno kratkom razdoblju, ovi rezultati se se uskladili s LAST i CARMIS istraživanjima.

 

Sindrom suhog oka
AMD nije jedina očna bolest koja bi mogla imati koristi od prehrambenih dodataka. Istraživanje zdravlja žena je otkrilo 68 posto smanjenja sindroma suhog oka u žena koje su konzumirale pet do šest puta tjedno obroke od tune koji je jedan od najvećih pridonositelja omege-3 u američkim prehranama. Visok omjer omege-6 i omege-3, veći od 15:1, je povezan s dvostruko većom učestalosti sindroma suhog oka, sugerirajući važnost omjera upalnih omega-6 i antipiretskih omega-3 masnih kiselina.
Razvoj mrene na oku se također izmjenjuje nutritivnim dodacima. Visoke dijetalne razine luteina i zeaksatina su rezultirale 32 posto nižom učestalošću nuklearne mrene u usporedbi s nižim razinama dijetalnih unosa kod žena promatranih u Karotenoidima u sklopu istraživanja očnih bolesti povezanih uz dob.

Kako to funkcionira?
Etiologija AMD-a i sindroma suhog oka je, čini se, multifaktorijalna, ali upala vjerojatno igra važnu ulogu. Jedni od najsnažnijih inhibitora upale su omega-3 masne kiseline. Esencijalne masne kiseline su prirodni modulatori upalnog djelovanja preko svoje interakcije s eikonasoidima, lokalno djelujući poput hormona lipida koji je uključen u kontrolu upalnih i imunih reakcija. Eikonasoidi su izvedeni iz tri preteče masnih kiselina: dihomogama-linolenska, arahidonska i eikosapentaeonična kiselina.
Modulacija upalne aktivnosti temelji se na ravnoteži tih preteča. Omega-3 masne kiseline potiskuju biosintezu eikonasoida izvedenih iz arahidonske kiseline. Dijetalni unos određuje ravnotežu omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina u staničnim membranama. Visoki unos omega-3 masnih kiselina dovodi do zamjene uglavnom obilnije arahidonske kiseline sa eikosapentaeoničnom i dokosaheksaenoičnom kiselinom. Eikonasoidi izvedeni iz arahidonske kiseline (prostaglandini E2 i leukotrieni B4) su snažno pro-upalni.
Također se smatra da omega-3 masne kiseline mogu prikazati citoprotektivne i citoterapeutske aktivnosti pridonoseći velikom broj anti-angiogenetskih i neuroprotektivnih mehanizama unutar mrežnice.
Lutein i zeaksatin štite mrežnicu od oksidativnog stresa  apsorpcijom plave svjetlosti, koja može uzrokovati fotkemijsko oštećenje. Čini se da se nNOS i COX-2 ekspresije spriječavaju luteinom.

Što to znači za medicinsku zajednicu?
Dijetelni dodaci su veliki posao u SAD-u. Potrošačka prodaja u 2006. je procijenjena na 22,5 milijarde dolara, sa nekih 60% Amerikanaca koji uzimaju barem dnevni vitamin. Dugo godina, Američka medicinska udruga(AMA) je smatrala korištenje vitamina nepotrebnim, pretpostavljajući da većina Amerikanaca ima adekvatnu prehranu u svakodnevnom uzimanju hrane. Međutim, 2002. AMA mijenjaju svoj stav, tvrdeći da je znanstveno shvaćanje vitamina napredovalo i da prehrambeni dodaci mogu igrati ključnu ulogu u sprječavanju mnogih uobičajenih bolesti uključujući rak, depresiju, bolesti srca, osteoporozu, demenciju i AMD.
Procjenjeni trošak jedne injekcije Lucentisa (ranibizumab, Genentech) za liječenje neovaskularnog AMD-a je otprilike 1.950 dolara. Neka ispitivanja pokazuju da je 12 injekcija godišnje, najučinkovitije u poboljšanju vida, ukupno oko 23.400 dolara godišnje po oku, što može biti previsoka cijena. Slijedom toga, AMD ima duboki utjecaj ne samo na nečiji ekonomski položaj, ali i na kvalitetu života. Kod jedne trećine svih pacijenata s AMD-om je otkriveno da imaju sekundarnu kliničku depresiju pa do teškog smanjenja kvalitete života.

Kad bi samo mali postotak oftalmičke zajednice prihvatio rezultate AREDS, CARMIS, TOZAL i LAST istraživanja, i pridodao prehrambene dodatake liječenju pacijenta, na stotine tisuća života pacijenata bi se moglo pozitivno utjecati. Kao liječnici, moramo usmjeriti naše pacijenate na najkvalitetnije farmaceutske proizvode s visokom biodostupnosti koji imaju najveću vjerojatnost za uspjeh.
Omega-3 su predložene za smanjenje rizika od AMD-a, demencije, depresije, bolesti koronarnih arterija, artritisa, hiperlipidemije, pa čak i raka. Prema dr.sc. Gregu M. Coleu, istraživaču na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, kliničkim ispitivanjima nedostaje financiranja kako bi se usmjerili na najobećavajuću skupinu pacijenta – ljudi koji još nisu počeli pokazivati znakove tih problema. “Rizik od Alzheimerove bolesti se udvostručuje sa svakih 5 godina nakon 65. godine, a imamo generaciju od 75 milijuna ljudi u tom smjeru”, rekao je Cole. “Ne možemo si priuštiti da propustimo nešto što bi moglo pomoći kod prevencije samo zato što nismo mogli osigurati novac za istraživanje.”

Prehrambeni dodaci predstavljaju mali rizik. Moguće pogodnosti u smislu održavanja neovisnosti, očuvanja vida, zdravstvenih i osobnih ušteda i olakšavanje tereta obitelji pacijenata su izuzetno pozitivni. Uvijek će biti skeptika koji će razmišljati da li  je na liječniku da predloži ili preporuči prehrambene dodatke. Kako sve više istraživanja podupire prehrambene dodatke, njihovo nepreporučavanje može predstavljati najveći rizik.

Autor: Timothy L. Schneider, MD