Bioničke oči uspješno vratile vid slijepima!

Čudesne bioničke oči omogućile su da slijepi napokon vide uz pomoć mikročipa. Muškarci i žene uključeni u eksperiment prvi su put vidjeli nečiji osmijeh i svijet oko sebe i mogli šetati bez psa vodiča…
Tijekom eksperimentalnog testiranja bioničke oči su uspješno povratile vid slijepima. Sićušni mikročip implantiran u stražnji dio oka omogućio je vid muškarcima i ženama koji su mislili da nikad neće vidjeti, no sad mogu vidjeti kazaljke na satu i prepoznati predmete oko sebe.
Jedan muškarac je prvi put vidio svoju djevojku, dok je drugi uspio pročitati vlastito ime. Smatra se da bi izum mogao pomoći i nekima koji su slijepi od rođenja.
Pogledajte video
Stručnjaci kažu da bi sub-retinalni implantant mogao revolucionarizirati liječenje slijepih slično kao što je umjetna pužnica promijenila živote gluhih (nekim gluhima se djelomično omogućio sluh).
Novim izumom bi se prvo okoristili oni s Retinitis pigmentosom (RP), nasljednom bolešću koja postepeno razara mrežnicu na pozadini oka što dovodi do potpune, a do sad i neizlječive, sljepoće.
S vremenom bi se bioničko oko moglo koristiti za tretiranje sa starošću povezanim degeneracijama oka, najčešćim uzrokom sljepoće kod starijih.
Bioničko oko je izum njemačke tvrtke Retina Implant AG, a sadrži vrlo sitni mikročip – 3mm X 3mm – na kojem se nalazi 1.500 senzora za svjetlost koji nadoknađuju one izgubljene na mrežnici.
Retinalni implant
Dr. Eberhart Zrenner, osnivač Retina Implants kaže da je jedan pacijent prvi put vidio svoju djevojku, drugi suncokret u vrtu, dok je jedan od njih bio oduševljen gledajući kukce po travi. Osim mobilnosti pacijenti su s vidom dobili i zadovoljstvo zbog viđenih sitnica.
Iako ovo nije prvi pokušaj implantacije bioničkih očiju za slijepe u prethodnim slučajevima pacijent je bio opterećen velikim brojem priključaka poput kamere na crnim naočalama.
“Razina vraćenog vida je rudimentarna, no mi ovdje govorimo o ljudima koji su bili sasvim slijepi, a sad vide dovoljno dobro da šetaju bez pomoći psa vodiča,” rekao je dr. Eberhart Zrenner.
Cijena naprave kreće se od 20.000 do 45.000 britanskih funti po paru očiju, uz kojeg će slijepi dobiti i treniranog psa vodiča.
Međutim, bioničke oči ne mogu pomoći svim slijepima, a trebat će još dodatnih prilagodbi da bi postale masovno dostupne, možda nekoliko godina, objasnili su iz tvrtke Retina Implants.
Preuzeto iz: www.net.hr