Bioničko oko Australki vratilo vid!

 

Nada za sve koji su izgubili ili imaju oštećen vid. Bioničko oko djelomično je vratilo vid ženi iz Australije…

 

Australka Dianne nakon mnogo vremena, opet je vidjela. Ugrađeno joj je bioničko oko. Uključeno je mjesec dana poslije, kad se oporavila od operacije.

 

‘Bilo je jako zabavno kad su ga uključili. Čekala sam i čekala da se nešto dogodi, a nisam znala što očekivati. Mislim da nitko nije znao što ću, ustvari, vidjeti. Onda odjednom, vidjela sam malo svjetla, malenu svijetlu pukotinu. Okolo su bili obrisi, tamne i svijetle linije. Sjećam se kada sam ugledala prvi veći objekt, samo mi je izletjelo: ‘Wow!’, jer nisam to očekivala. Bilo je stvarno nevjerojatno!’, kaže Dianne Ashworth.

Oko je opremljeno s 24 elektrode i malom žicom. ‘Ovo je prototip i to u ranoj fazi, koji je smješten iza mrežnice. Riječ je o najosnovnijoj stimulaciji, ali i to je velik korak prema razvoju naprednijih uređaja sljedećih godina’, kazala je doktorica Penny Allen, iz Centra za istraživanje vida.

Bioničko oko omogućava pacijentima da vide veće oblike, poput obrisa ljudi, vozila, vrata. ‘Ona će moći vidjeti malene točke svjetla na različitim mjestima i vidjeti oblike, obrise vrata i stvari’, kazala je doktorica Lauren Ayton, iz Centra za istraživanje vida.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 39 milijuna ljudi na svijetu je slijepo, a 246 milijuna ima jako oštećen vid.

Pogledajte video

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr