BJELOOČNICA (sclera)

Bjeloočnicu čini veći, stražnji dio fibrozne ovojnice očne jabučice. Njena vanjska površina je konveksna i pokrivena fascijalnim omotačem (vagina s. fascia bulbi), a napred još i spojnicom (tunica conjunctiva bulbi). Unutrašnja površina je konkavna i odgovara žilnici (choroidea).

Bjeloočnica je čvrsta, neelastična, bjeličasta i neprozirna opna debljine pola do jednog milimetra. Ima oblik lopte presječene na prednjem kraju. U taj veliki kružni otvor uvlači se periferna ivica rožnice. Osim ovog otvora, na bjeloočnici se nalaze još neki manji otvori za prolaz živaca i krvnih žila.

Bjeloočnica se sastoji iz vezivnih i elastičnih niti čiji se odnos mijenja sa starošću. Kod djece je više elastičnih, stariji imaju više fibroznih niti.

Sa unutarnje strane nalazi se žlijeb (sulcus sclerae internus). Žlijeb nije potpuno zatvoren. Premoštava ga mrežasto tkivo koje se zove trabekulum (trabeculum corneosclerale). U žlijebu se nalazi Šlemov (Schlemm) kanal, kao i sabirni kanalići (Sondermann) koji igraju značajnu ulogu kod primarnog glaukoma otvorenog komornog ugla.

Vezivne lamele sklere pružaju se u svim smjerovima, što bjeloočnici daje čvrstoću i neprozirnost – ona štiti unutrašnjost oka i skupa s uveom onemogućava prodiranje svjetla osim kroz zjenicu. Izvana se na nju pripajaju vanjski očni mišići, a iznutra suprakorioidne lamele koje sudjeluju u akomodaciji.