Crveno meso dvostruko povećava rizik od bolesti koja vodi sljepoći, dok učestala konzumacija pilećeg mesa štiti od nje…
Osobe koje se često hrane crvenim mesom imaju dvostruko veći rizik od sljepoće, pokazalo je novo istraživanje, javlja Telegraph. S druge strane, osobe koje izbjegavaju govedinu, svinjetinu i janjetinu, a pretežno se hrane piletinom imaju smanjenu opasnost od sljepoće, tvrde stručnjaci.
Studija koja je dovela do ovih zaključaka bavila se isključivo rizicima od razvijanja degeneracije makule zbog starosti, to je bolest središnjeg dijela mrežnice u očima koja se javlja kod starijih ljudi.
Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Melbourneu, prateći zdravlje i prehranu preko 5,600 muškaraca i žena više od trinaest godina.
Znanstvenici su zaključili da crveno meso dvostruko povećava rizik od bolesti koja vodi sljepoći, dok učestala konzumacija pilećeg mesa štiti od nje.
Degeneracija makule javlja se najčešće nakon pedesete godine života kada krvnim žilicama u očima počne nedostajati tekućine, što direktno utječe na slabljenje vida.
Preuzeto iz: www.javno.hr