Dan bijelog štapa 2010

Dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada svake godine, a u SAD-u je neformalni praznik…
Dan bijelog štapa obilježava se još od godine 1964. Taj dan slavi uspjeh pojedinaca koji pate od oštećenja vida ili su potpuno slijepi kao i njihovo važno pomogalo za neovisnost koje je i simbol sljepoće – bijeli štap. Dana 6. listopada 1964. zajednička rezolucija Ujedinjenih Kongresa, 753 HR  je upisana u zakon. To je bila rezolucija koja je omogućila predsjedniku SAD-a da proglasi 15. listopada svake godine Danom bijelog štapa. Lyndon B. Johnson je predsjednik koji je potpisao prvu objavu Dana bijelog štapa, nakon zajedničke rezolucije.

Dan bijelog štapa je uglavnom nepoznat široj javnosti. Obilježava se 15. listopada svake godine i vrlo je jedinstven i značajan za vizualno oslabljene i slijepe Amerikance. Dan bijelog štapa također znači predanost vidno sposobne zajednice da poboljša pristup osnovnim uslugama za slijepe i osobe oštećenog vida.

Bijeli štap je prihvaćen kao sredstvo slobode, koji omogućuje vizualno oslabljenim i slijepim osobama da sudjeluju u svakodnevnom životu. Unutarnja načela države obećavaju pravdu, nadu i slobodu i sva ta načela su jamstvo šansi za svakog Amerikanca sa invaliditetom u vođenju produktivnog i ispunjenog života. Novo tisućljeće je donijelo i izmjenjenu molbu da nitko od građana ne ostane uskraćen za priliku za ostvarivanje američkog sna zbog invalidnosti.

Veliki broj vizualno oštećenih i slijepih građana, uključujući i priznate pisce i glazbenike, su pridonijeli pozitivne i važne doprinose u SAD-u.  Prvi zakon koji je donesen 1930. godine za vizualno oštećene ili slijepe osobe dao je pravo da putuju samostalno uz pomoć bijelog štapa.