Dim cigarete oštećuje i oči

Dugačkoj listi organa koje oštećuje uživanje u duhanu okulisti talijanskog Oftalmološkog društva dodali su još jedan, točnije dva: oči…

Osim što uništavaju srce, arterije, bronhije, pluća, cigarete povećavaju i rizik od oštećenja očiju. I prekomjerno ispijanje alkohola i kave kroz dulji period može ubrzati starenje tog za čovjeka dragocjenog osjetila. “Bolest ima i svoje ime i zove se alkoholno-duhanski neuritis”, objasnio je na presici za novinare predsjednik društva, Antonio Mocelin. Alkohol i duhanski dim, “ali i prevelike količine kofeina, mogu izazvati pravu intoksikaciju.Kofein i nikotin sužavaju krvne žile i kroz dulji period dovode do slabije prokrvljenosti optičkoga živca.”

 

Zanemaruju li se ti problemi, simptomi mogu dovesti do takozvane makularne degeneracije. Razina rizika mijenja se od osobe do osobe, a oštećenja vida uslijed loših životnih navika u većini su slučajeva reverzibilna zahvaljujući neurotrofnim antioksidansima koji mogu popraviti štetu.

“Ateroskleroza, i općenito sve vaskularne bolesti, smanjuju transparentnost očne leće. Zato je važno djelovati protiv svih glavnih faktora rizika za te bolesti. Zato je na primjer sport važan saveznik i dobroga vida: pomaže mikrocirkulaciji, poboljšava prokrvljenost tkiva, bori se protiv glikemije i visokih razina kolesterola te pomaže izgaranju oksidativnih tvari”, zaključio je Mocelin.

 

Preuzeto iz: www.zdravobudi.hr