DISGENEZE MREŽNICE

FIBRAE MEDULLARES

To su mijelizirana vlakna vidnog živca u mrežnici, gdje normalno nema mijelinizacije. Nalaze se uz optički disk u razini okolne mrežnice, bijele su boje i izgledaju poput plamenčića koji se pružaju s ruba diska. Ne utječu na vid.

TORTUOSITAS VASORUM RETINAE CONGENITA

Mrežnične krvne žile su zmijoliko izvijugane, dok se normalno protežu u blagim lukovima. Promjena ne utječe na vid.

PREMATURNA RETINOPATIJA (RETINOPATIJA NEDONOŠČADI)

Razvoj krvnih žila mrežnice završava tek nakon rođenja. Nezrela mrežnica nedonoščadi ponekad reagira na povišeni parcijalni tlak CO2 vazokonstrikcijom i obliteracijom krvnih žila na periferiji mrežnice. U daljnjem toku na granici ishemične mrežnice razvijaju se neovaskularizirane membrane koje urastaju u staklovinu i uzrokuju ablacija mrežnice. Ponekad su te membrane guste i obilne tako da prožmu cijelu staklovinu sve do iza leće – otuda stari naziv ove bolesti, retrolentalna fibroplazija. Ako se bolest ne otkrije na vrijeme i ne liječi, posljedice po vid mogu biti tragične.

Čimbenici rizika za pojavu prematurne retinopatije

Što su porođajna težina i gestacijska dob djeteta niže, rizik je veći. Tako čak 90% djece s porođajnom težinom manjom od 700 g ima neki stupanj retrolentalne fibroplazije.

Povišena koncentracija kisika je dokazana kao čimbenik rizika, no danas je transkutanim praćenjem razine kisika u krvi ta opasnost minimalizirana. Ironija je da je sa usavršavanjem tehnologije održavanja djece male porođajne težine na životu porasla i učestalost retinopatije nedonoščadi jer preživljava sve veći broj sve sitnije djece.

Primjena surfaktanta telećih pluća u liječenju neonatalnog respiratornog distresa povezana je sa smanjenim rizikom pojave retinopatije nedonoščadi, vjerojatno usljed bolje funkcije pluća.

Veoma je vjerojatno da slabije osvjetljenje okoline nedonoščeta također smanjuje rizik.

Tradicionalno se smatra da ova bolest nastaje postnatalno. No, čini se da su kronična intrauterina hipoksija i zastoj rasta ploda također rizici za razvoj retinopatije nedonoščadi. Naime, kod neke nedonoščadi se razvijeni oblik bolesti nađe već dan-dva nakon poroda, što znači da je postojala i prije rođenja. Oko trećine svih slučajeva uzrokovano je prenatalnim čimbenicima.

Liječenje:

Nedonošenom djetetu treba pregledavati očnu pozadinu indirektnim oftalmoskopom u midrijazi svakih tjedan dana do termina kad se trebalo normalno roditi, potom sve rjeđe. Kod razvijene retinopatije provodi se kriokoagulacija ili fotokoagulacija zahvaćene mrežnice da bi se spriječilo daljnje napredovanje promjena.