DISTROFIČNE PROMJENE STAKLOVINE

Asteroidna hijaloza

To je prisutnost sitnih bjelkastih solidnih tjelešaca raspršenih u inače normalnoj staklovini. Radi se o distrofičnoj promjeni koja ne zahtijeva liječenje niti prave značajnije smetnje.

Scintilirajuća sinhiza (holesteroloza očne jabučice)

Očituje se pojavom blistavih holesterinskih kristalića koji slobodno plutaju u staklovini. Njihova pojava je posljedica teških intraokularnih bolesti, najčešće staklovinskih krvarenja. Ne smije je se miješati sa asteroidnom hijalozom.

Upalne promjene u staklovini

Izolirana upala staklovine (vitritis) ili samo hijaloidne membrane (hijalovitritis) su rijetkost. Obično su upalni elementi u staklovini posljedica upale uvee i/ili mrežnice (korioretinitis, ciklitis, endoftalmitis, simpatička oftalmija).

Ozljede staklastog tijela

Kod perforativnih ozljeda i nakon kirurških zahvata na oku moguć je prolaps i gubitak staklovine. Liječi se zatvaranjem perforacije i nadoknadom izgubljenog volumena puferiranom fiziološkom otopinom. Gubljenjem jednog dijela je arhitektonika preostale staklovine narušena, što s vremenom može uzrokovati ablacija mrežnice. Zato se kod većeg gubitka staklovine preostali dio mora ukloniti vitrektomijom. Kod traumatskog krvarenja u staklovinu kao posljedica ozljede mrežnice ili nekog dijela uvee primarno se zbrinjavaju te ozljede. Ne dođe li do spontane resorpcije krvarenja unutar 2-3 mjeseca, a krvarenje značajno smanjuje vid, učini se vitrektomija. Strana tijela staklovine se u pravilu operativno odstranjuju jer, i kad vrstom i lokalizacijom nisu opasna za druge očne strukture, nose rizik infekcije.