Djeca i strabizam

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece…

Strabizam nije samo estetska pogreška, već je uvijek povezan sa smanjenjem prostornog vida. Kompleksno liječenje strabizma kod djece se izvodi već u predškolskoj dobi i zahtjeva dugotrajnu profesionalnu brigu očnog liječnika i predanu suradnju roditelja.

Konkomitantni strabizam
Ova vrsta strabizma zahvaća 4 – 6 % djece. Obično je urođen, a može se pojaviti do treće godine života. Kod ove vrste strabizma je kretanje očiju moguće u svim smjerovima bez ograničenja, i ne nastaje dvoslika. Škiljenje može biti jednostrano – škilji stalno samo desno ili lijevo oko. U tom slučaju je veći rizik od razvoja slabovidnosti.  Drugi tip je izmjenični strabizam, kada oči rotiraju, a pacijent može zaoštriti sliku desnim i lijevim okom. U tom slučaju, opasnost od slabovidnosti je manja.
Ezotropija (konvergentni strabizam) je najčešći oblik strabizma u djetinjstvu. Oko škilji unutra, ka nosu. Egzotropija (divergentni strabizam) je suprotan oblik, kada oko bježi prema van. Ovaj tip strabizma je manje čest, a pojavljuje se obično kasnije nego ezotropija. U nekim slučajevima nailazimo na hipertropiju (vertikalni strabizam) – oko bježi gore ili dolje.

Paralitički strabizam
Za paralitički strabizam je karakterističan poremećaj pokreta jednog ili oba oka. Takav strabizam može biti urođen, ali ga se može i naknadno dobiti. Mogući uzroci su ozljede, tumori, bolesti krvožilnoga sustava, degenerativne bolesti, i drugi. U tom slučaju je jako neugodan simptom dvoslika (diplopija), koja pacijenta smeta i ograničava u normalnom životu. Uvijek je potreban temeljit pregled doktora i utvrđivanje uzroka paralitičkog strabizma. Kod urođenog oblika je većinom jedina mogućnost korekcije operacija.

Liječenje strabizma
Za uspješno liječenje je presudno rano otkrivanje pogreške. Prvi korak je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma. Također je potrebno pregledati vid oba oka posebno, kako bi bilo moguće pravovremeno otkrivanje slabovidnosti (ambliopije). Ako je slabovidnost prisutna, potrebno je započeti sa prekrivanjem oka koje ima normalnu vidnu oštrinu, sa ciljem poboljšanja vida slabijeg oka. U ovoj fazi liječenja je važna suradnja roditelja, jer djeca često odbijaju okluziju vodećeg oka. Ako standardne terapije ispravljanja strabizma ne pomognu, može se početi razmišljati o operaciji. Operacija se može obaviti tek kada se postigne dobar vid na oba oka, a najidealnije vrijeme za operaciju je u predškolskoj dobi, kada se vid još razvija. U mnogim slučajevima jedna operacija nije dovoljna i mora se operirati u više navrata.

Strabizam je problem, njegovo rješavanje ovisi o tipu, vremenu nastanka i drugim faktorima. Međutim, uvijek je važno za uspjeh terapije kontaktirati očnog liječnika na vrijeme i pridržavati se preporučenog liječenja. To obično biva jako teško i naporno kod djece, ali zadatak roditelja je da pozitivno motiviraju mladog pacijenta.

Preuzeto iz: www.optometrija.net