Dugotrajno uzimanje acetilsalicilne kiseline povezano s gubitkom vida

Osobe koje dugotrajno i redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu, poput onih koji ju uzimaju kao zaštitu od moždanog i srčanog udara, imaju veće izglede izgubiti vid, pokazalo je australsko istraživanje provedeno na više od dvije tisuće osoba…

Prema istraživanju objavljenom u časopisu američkog liječničkog udruženja JAMA Internal Medicine, koje prenosi BBC, osobe koje godinama uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju dvostruko veći rizik razvoja vlažne makularne degeneracije – koja je najčešći razlog gubitka vida u starijoj životnoj dobi.

Znanstvenici kažu kako prikupljeni dokazi još uvijek nisu dovoljni da se promjene preporuke u uzimanju tih tableta, no rezultate treba imati na umu u slučaju osoba kod kojih se makularna degeneracija već razvila na jednom oku.

Svaka deseta osoba od 2389 osoba, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju na sveučilištu Sydney, uzima acetilsalicilnu kiselinu barem jednom tjedno, a ispitanici su prosječno bili stari 65 godina. Podvrgnuti su očnom pregledu nakon pet, 10 i 15 godina.
Do kraja istraživanja utvrđeno je da je 9,3 posto pacijenata koji uzimaju acetilsalicilnu kiselinu razvilo vlažnu makularnu degeneraciju u usporedbi s 3,7 posto onih koji ju nisu uzimali. ‘Povećani rizik od vlažne makularne degeneracije otkriven je nakon 10 ili 15 godina što sugerira da je kumulativni učinak važan’, zaključili su znanstvenici.

S obzirom na raširenu upotrebu acetilsalicilne kiseline svako povećanje rizika za stanja koja dovode do invalidnosti važna su jer utječu na mnoge osobe, kažu znanstvenici.

U vlažnoj makularnoj degeneraciji dolazi do nekontroliranog bujanja krvnih žilica u mrežnici koje stvaraju otoke i krvarenja. Dob, pušenje i bolesti uobitelji važni su faktori.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr