GlassUp – jeftiniji konkurent Googleovim naočalama

Umjesto Google Glassa, osobe koje žele unutar naočala pratiti nove poruke ili upute za navigaciju za puno manju cijenu mogu nabaviti GlassUp…

Googleove naočale trenutno su dostupne malom broju korisnika – većinom developerima i novinarima koji su manje-više zadovoljni s opcijama koje omogućuje ovaj uređaj. Unutar Googleovih naočala mogu se pregledavati poruke, upute za navigaciju, s njima se može fotografirati i snimati videozapise koji se mogu odmah poslati prijateljima ili objaviti na mreži, a najveća mana ovih naočala jest njihova cijena od 1,500 dolara (koliko bi trebale koštati kada sljedeće godine postanu svima dostupne) i opasnost za privatnost jer nikad ne možete biti sigurni kada će vas netko snimati s tim naočalama.

Rješenje za ova dva problema predstavila je kompanija GlassUp koja ja krenula s Indiegogo kampanjom za prikupljanje sredstava za njihove naočale koje bi se u prodaji trebale pojaviti sljedeće godine. Ove naočale bit će puno jeftinije (cijena za rezervaciju prvih testnih modela iznosi od 299 dolara), ali neće imati kameru – što će nekima biti prednost, upravo zbog potencijalnih problema s privatnosti te će se s njima moći povezati mobilni uređaji koji rade na Androidu i Appleovom iOS-u.

Izvršni direktor kompanije Francesco Giartosio kaže da su oni s razvojem GlassUpa počeli prije nego je Google predstavio svoje pametne naočale i prvotna ideja bila je napraviti naočala koje se neće previše razlikovati od klasičnih naočala i koje će korisnicima prikazivati poruke tako da ne moraju stalno posezati u džep za telefonima.
Osim poruka, ove naočale donose i informacije poput uputa za navigaciju i prijevoda, a sve se te informacije prikazuju u sredini naočala (informacije u Googleovim naočalama prikazuju su se gornje desne strane).
Giartosio kaže da će buduće verzije ovih naočala imati i naprednije opcije poput glasovnog upravljanja, kamere i različitih aplikacija, a njihov će razvoj ovisiti o potrebama korisnika.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr