Glaukom i marihuana

 Glaukom je bolest oka obično povezana s povećanim očnim tlakom unutar oka koji šteti optičkom živcu, što dovodi do smanjenja vida ili čak sljepoće …

Najčešći oblik bolesti – kronični glaukom otvorenog kuta – je vodeći uzrok sljepoće u SAD-u i broj jedan uzroka sljepoće kod osoba crne rase.
Studije sa početka 1970-ih su pokazale da je pušenje marihuane spuštalo intraokularni tlak (IOP) kod ljudi s normalnim tlakom te kod onih s glaukomom. U nastojanju da utvrde da li marihuana ili droge koje potječu iz marihuane, mogu biti učinkovite za liječenje glaukoma, National Eye Institute (NEI) je dao potporu istraživanjima početkom 1978. Ove studije pokazuju da su neki derivati marihuane privremeno spuštali intraokularni tlak kad bi se konzumirali oralno, intravenozno ili pušenjem , ali ne i kad su se primjenjivali drektno na oko.
Međutim, nijedna od ovih studija nije pokazala da marihuana – ili bilo koji od njegovih dijelova – mogu sniziti intarokularni tlak jednako efektivno kao drugi lijekovi već na tržištu. Osim toga, neke potencijalno ozbiljne nuspojave su navedene, uključujući i povećanje otkucaja srca i pad krvnog tlaka kod sudionika istraživanja u kojima se koristila marihuana.
Širok izbor terapije se trenutno koristi u liječenju glaukoma, uključujući lijekove koje je odobrila FDA, te laserska i konvencionalna kirurgija. Istraživanja do danas nisu doznala da li konzumiranje  marihuane nudi ikakve prednosti u odnosu na trenutno dostupne metode za liječenje glaukoma, i da li je korisna kada se koristi u kombinaciji sa standardnom terapijom.
Identifikacija nuspojava koje prouzročuje konzumiranje marihuane, zajedno sa pojavom visoko učinkovitih FDA odobrenih lijekova za liječenje glaukoma, su vjerovatno umanjili interes u ovom području istraživanja.

Preuzeto iz:  www.nih.gov