Glaukom se može kontrolirati

Oko 67 milijuna ljudi u svijetu boluje od glaukoma, od kojih čak 45 milijuna oslijepi na oba oka, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije…

Više od polovice oboljelih i nije svesno da ima ovu očnu bolest, koja je poslije katarakte i najčešći uzrok sljepila.

 

Nisu rijetki slučajevi da je glaukom prepoznat tek u naprednom stupnju kada je vid već oštećen, a tada su nastale promjene nepopravljive. Stručnjaci savjetuju obvezan godišnji pregled kod oftalmologa, kako bi se, u slučaju glaukoma, moglo reagirati na vrijeme i uz što manje oštećenje očnog živca.

Glavobolja, pritisak u oku, peckanje, sve su to mogući simptomi glaukoma. Također, umor pri čitanju i često mijenjanje naočala sa + dioptrijom, znak su da treba konzultirati liječnika. Glaukom može imati i simptome slične probavnim tegobama, kao mučnina, povraćanje i bol u trbuhu koji se najčešće ponavljaju tijekom noći. Siguran znak da je riječ o glaukomu su tamne sijenke na srednjoj periferiji vidnog polja koje vremenom postaju jače i veće, i spajaju se u velika polja u vidu polumjeseca. Jednom oboljeli očni živac se ne može nikada regenerirati, te je vrlo važno rano otkrivanje ove bolesti.

Glaukom se ne može izliječiti, ali može kontrolirati. Liječenje može biti kapima za oči ili kirurškom intervencijom. Svrha liječenja kapima je normalizirati povišen očni tlak i na taj način spriječiti razvoj oštećenja oka. Kirurška intervencija se radi kako bi očna vodica mogla otjecati iz oka. Jednom uvedena terapija glaukoma je doživotna.

Preuzeto iz: www.mojezdravlje.net