Što je glaukom?

Ako vam majka ili otac boluju od glaukoma, rizik da i vi obolite od njega je tri do pet puta veći. Ako vam brat ili sestra boluju od glaukoma, rizik je pet do sedam puta veći…

 

Da bismo razumjeli zašto se nešto pokvarilo i kako to popraviti, najprije trebamo saznati nešto više o građi. U ovom slučaju o građi i funkciji oka. Zatim pogledajmo kako i zašto dolazi do glaukoma.

U brošuri koju je izdalo Australsko udruženje za borbu protiv glaukoma piše: “Za čvrst oblik očne jabučice zaslužan je tlak. Naime, meko očno tkivo ‘napuhano’ je poput automobilske gume ili balona.”

U unutrašnjosti oka nalazi se zrakasto tijelo koje iz krvnih žila luči u oko tekućinu koja se naziva sobna vodica. “Ta tekućina kruži duboko u unutrašnjosti oka, hrani pojedine dijelove oka i vraća se u krvotok, otječući kroz strukturu koja se naziva trabekularna mreža.”

Glaukom otvorenog kuta
Ako iz bilo kojeg razloga dođe do zastoja u odvodu sobne vodice kroz tu mrežu kanalića, povećat će se tlak u oku. To će s vremenom dovesti do oštećenja osjetljivih živčanih vlakana u pozadini oka. Taj poremećaj naziva se glaukom otvorenog kuta i na njega otpada otprilike 90 posto svih slučajeva glaukoma.
Očni, ili intraokularni, tlak može varirati tokom dana. On ovisi o čitavom nizu faktora, primjerice o broju otkucaja srca, o tome koliko tekućine pijete te o položaju vašeg tijela. Te prirodne promjene tlaka ne štete oku. Povišeni očni tlak nije sam po sebi znak da bolujete od glaukoma, jer se “normalan” očni tlak razlikuje od osobe do osobe. Pa ipak, povišeni očni tlak može biti jedan od simptoma glaukoma.

Akutni glaukom
Jedan rijedak oblik te bolesti naziva se akutni glaukom, ili glaukom zatvorenog kuta. Za razliku od glaukoma otvorenog kuta, ovaj oblik glaukoma prepoznatljiv je po naglom porastu očnog tlaka. To uzrokuje jaku bol u oku, zamagljenje vida i povraćanje. Ako se u roku od nekoliko sati od pojave simptoma ne pruži liječnička pomoć, često dolazi do gubitka vida.

Sekundarni glaukom
Postoji i oblik koji se naziva sekundarni glaukom. Kao što se može zaključiti iz njegovog naziva, taj je oblik glaukoma uzrokovan patološkim promjenama u oku, kao što su tumor, mrena ili ozljede oka.

Prirođeni glaukom
Četvrti oblik, koji se naziva prirođeni glaukom, prilično je rijedak. Taj oblik glaukoma prisutan je od samog rođenja ili se javlja ubrzo nakon rođenja, a prepoznatljiv je po tome što dijete ima povećane očne jabučice i izrazito je osjetljivo na svjetlost.

Periferni vid
Moguće je da čak i sada, dok čitate ovaj članak, vaš periferni vid polako slabi, a da vi toga niste ni svjesni. Procjenjuje se da u svijetu 66 milijuna ljudi boluje od nekog oblika glaukoma. Među oboljelima ima preko pet milijuna onih koji su potpuno oslijepili. Stoga glaukom zauzima treće mjesto na ljestvici najčešćih uzroka trajne sljepoće.
“Unatoč tome, čak i u razvijenim zemljama, u kojima se putem obrazovnih programa nastoji upoznati ljude s tom opasnošću, polovici onih koji boluju od glaukoma još uvijek nije dijagnosticirana ta bolest”, piše medicinski časopis The Lancet.

Dr. Ivan Goldberg, jedan od najistaknutijih australskih oftalmologa, rekao je: “Glaukom se naziva pritajenim kradljivcem vida jer se kod te bolesti ne primjećuju nikakvi simptomi. Kod najčešćeg oblika glaukoma stanje se polako, ali stalno pogoršava. Bolest neprimjetno oštećuje živčanu strukturu koja povezuje oko i mozak. Glaukom nema nikakve veze s time suze li vam oči ili ne, jesu li suhe ili nisu te da li jasno vidite čitati i pisati. Čak i ako nemate nikakvih problema s očima, moguće je da bolujete od teškog oblika glaukoma.”

Otkrivanje glaukoma
Nažalost, ne postoji neka univerzalna dijagnostička pretraga na temelju koje bi se moglo utvrditi bolujete li od glaukoma. Za početak oftalmolog vam može izmjeriti očni tlak pomoću instrumenta koji se naziva tonometar. Instrumentom se lagano izravna površina rožnice, ili prednjeg dijela oka. Najprije se izmjeri jačina sile koja je potrebna da bi se izravnalo rožnicu, a zatim se pomoću te vrijednosti odredi tlak u unutrašnjosti oka. Pri dijagnostičkom pregledu oftalmolog koristi i instrumente pomoću kojih može otkriti oštećenja tkiva u živčanoj strukturi koja povezuje oko s mozgom.

Dr. Goldberg kaže: “Pritom gledamo imaju li živčana vlakna ili krvne žile u pozadini oka neuobičajeni oblik, jer to može biti znak oštećenja živaca.”

Glaukom se može otkriti i testiranjem vidnog polja. Dr. Goldberg objašnjava: “Osoba gleda u polukuglu osvijetljenu bijelim svjetlom unutar koje se pojavljuje malo svjetlija bijela točka (takozvana test značka). Kad osoba vidi malu bijelu točku, treba to signalizirati pritiskanjem dugmeta.”

Ako ne vidi bijelu točku koja se pojavi u rubnom dijelu vidnog polja, to bi moglo biti znak da boluje od glaukoma. U današnje vrijeme radi se na razvijanju novih instrumenata koji bi mogli pojednostaviti taj spor i pomalo zamoran postupak

Izvori: Awake i net.hr