Hrvatska sramota: Slijepa djeca udžbenike plaćaju 12.000 kuna

Jedino u koga se roditelji slabovidne i slijepe djece mogu pouzdati, kaže ravnateljica Osnovne škole Pećine Irena Margan, u čijoj se školi obrazuju upravo slijepi i slabovidni učenici, su jedinice lokalne samouprave…

Iako još nije poznato tko bi trebao snositi troškove kupnje enormno skupih udžbenika na Brailleovom pismu čija je cijena kod pojedinih gimnazijskih primjeraka dosegla i 12.705 kuna savršeno je jasno da te troškove neće snositi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pod čijim su blagoslovom nevjerojatno skupi naslovi ove godine uvršteni u Katalog odobrenih udžbenika, piše riječki Novi list.
Službeni stav resornog ministarstva školama i roditeljima šalje sramotnu poruku da se oko kupnje udžbenika snalaze sami, jer kako stoji u odgovoru na upit Novog list: ‘Jedini kriteriji za dodjelu besplatnih udžbenika ove godine su socijalni i braniteljski, pa će stoga iz proračuna i to preko Ministarstva branitelja, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a ne preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, besplatne udžbenike dobiti samo oni slijepi i slabovidni učenici koji su ujedno obuhvaćeni tim kriterijima’.

Dakle, piše Novi list, bez obzira koliki stupanj slabovidnosti učenici imali ukoliko njihove obitelji ne nose još i breme socijalne ugroženosti ili pak roditelji ne spadaju u braniteljsku kategoriju – na nikakvu državnu pomoć za kupnju udžbenika čija cijena premašuje dvije prosječne hrvatske plaće ne mogu računati.

Unatoč činjenici što su si pojedini nakladnici pod izlikom velikih troškova pripreme za malu nakladu ove godine dali maha i cijene udžbenika na brajici podigli na peteroznamenkaste brojke, resorno ministarstvo očito nije prepoznalo činjenicu da cijena normalnog udžbenika od nekoliko desetaka kuna nije isto što i cijena udžbenika na brajici od desetak tisuća kuna, ističe Novi list.
Jedino u koga se roditelji slabovidne i slijepe djece mogu pouzdati, kaže ravnateljica Osnovne škole Pećine Irena Margan, u čijoj se školi obrazuju upravo slijepi i slabovidni učenici, su jedinice lokalne samouprave, koje su i do sada podmetale svoja leđa kada je trebalo nabaviti skupe naslove na brajici.

Međutim, koliko su god do sada takve knjige bile skupe, ipak nikada nisu dosegle ovogodišnju cijenu, koju Margan ocjenjuje bezobraznom i neopravdanom.

Isprika glasnogovornika MZOŠ-a

Glasnogovornik ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci pismenim se priopćenjem medijima isprićao zbog netočnih informacija koje je dao novinarki Novog lista.
“Zbog pogrešne informacije koju sam jučer dao kolegici Ingrid Šestan iz ‘Novog lista’, u današnjem izdanju tog dnevnog lista objavljeno je kako slijepi i slabovidni učenici pri kupnji školskih udžbenika neće imati nikakvu potporu od strane države. Ovim se putem želim se ispričavati kolegici Šestan, ali i svima kojima je moj nenamjeran i nezlonamjeran propust prouzrokovao bilo kakve neugodnosti. Ujedno niže donosim i točnu informaciju vezanu za nabavku udžbenika za slijepe i slabovidne učenike.
Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa već neko vrijeme pregovara s jedinom nakladničkom kućom u Hrvatskoj koja je tehnički opremljena za tiskanje knjiga na Brailleovom pismu, a kako bi se cjelokupan trošak nabavke udžbenika na Brailleovom pismu pokrio sredstvima iz državnog proračuna.
Sredstva za tu namjenu jesu osigurana u proračunu MZOŠ, a u slučaju da planirani iznos ne bude dostatan za financiranje cjelokupnog potrebnog iznosa, roditelji odnosno staratelji slijepih i slabovidnih učenika će pri kupovini participirati s iznosom koji neće biti veći od prosječne cijene školskih udžbenika u RH.”, stoji u isprici iz koje je vidljivo kako navodi iz teksta i nisu sasvim netočni jer kako kaže glasnogovornik pregovori s nakladničkom kućom još traju, a ako i budu pozitivno završeni postoji vjerojatnost kako ministarstvo neće moći sudjelovati u cijeloj cijeni udžbenika.

Preuzeto iz: www.nacional.hr
Datum članka: 18.08.2009.