I jeftine naočale odlične kvalitete

Istraživanje Večernjeg lista pokazalo: sve testirane naočale zadovoljile su najviše standarde zaštite od zračenja…

Kada kupujemo skupe sunčane naočale, plaćamo samo marku, a da pritom uopće ne dobivamo bolju zaštitu za oči. To su rezultati koje smo dobili nakon testiranja trojih naočala na Zavodu za atomska i laserska istraživanja na Institutu Ruđer Bošković. Naš domaćin dr. Martin Lončarić mogao je samo zaključiti da su sve naočale, kada je riječ o UV zaštiti, vrhunske kvalitete.

 

Jednaka ocjena

Iznenađenje je u tome što smo na analizu dali skromne naočale iz trgovine koje smo platili samo 48 kuna, zatim naočale s tržnice koje su stajale pedeset kuna te skupe šminkerske Ray Ban naočale za koje treba izdvojiti čak 1400 kuna.
– Mjerili smo kvalitetu zaštite od UV zračenja i mogu reći da sve naočale zadovoljavaju najviše standarde. To znači da naočale ne propuštaju UV zračenje i ljubičasto svjetlo valne duljine ispod 400 nanometara – kazao je dr. Lončarić i dodao da je mjerio i kategoriju, odnosno stupanj zatamnjenja te da su sve dobile dobru ocjenu. Za razliku od UV zraka, koje mogu biti pogubne za oči, nešto lošije zatamnjenje ne utječe na zdravlje očiju.
– Kao što na suncu koža izgori od UV zračenja, tako se mogu oštetiti i dijelove oka ako smo izloženi suncu bez naočala – rekao je dr. Lončarić i dodao kako sve naočale koje imaju oznaku UV 400 imaju idealnu zaštitu od zračenja.
Ova je godina jako dobra jer su rezultati na stotinu uzoraka bili izvrsni. Analize pokazuju da cijena ne mora ništa značiti jer kod provjerenih dobavljača čak i jeftine naočale zadovoljavaju sve kriterije. Današnja je tehnologija otišla tako daleko da naočale koje zadovoljavaju sve UV kriterije mogu, kao što smo vidjeli, stajati i manje od 50 kuna. Stoga nema nikakvog zdravstvenog razloga da se kupuju skupe naočale od 1000 ili 1500 kuna.

Diktat industrije

– UV zrake čovjek ne vidi i zato su opasne. Puno je opasnije imati loše naočale nego ih uopće nemati. Kad smo bez sunčanih naočala, oko se štiti zatvaranjem zjenica, škiljenjem, okretanjem glave, a kada imamo loše sunčane naočale, oko se otvara i propušta opasne UV zrake – zaključio je dr. Lončarić, a to je potvrdio poznati oftalmolog Nikica Gabrić. Oftalmolog Gabrić dodao je kako Bog nije stvorio čovjeka za naočale te da čovjek ima prirodan refleks zaštite od sunca. Potrebu je nametnula industrija, koja je i dizajnirala različite vrste naočala za različite socijalne grupe.
– Nema potrebe plaćati sunčane naočale 1400 kuna. Oni koji nose takve naočale misle da su vredniji ako nose markiranu robu, a u stvari su prazni – zaključio je dr. Gabrić.

Preuzeto iz: www.vecernji.hr