Identificiran gen za dalekovidnost

Ovo bi otkriće moglo dovesti do razvoja lijekova koji bi zamijenili naočale ili kontaktne leće…

Australski su stručnjaci Svaučilišta u Melbourneu identificirali gen povezan s dalekovidnošću. Analizirali su DNK 551 osobe i identificirali varijacije gena hepatocitnog faktora rasta (HGF) koji je povezan s dalekovidnošću (hiperopijom).
Osobe koje imaju problema s ovom tegobom jasno vide predmete ako su oni udaljeni od njih, međutim, ne mogu dobro razlikovati predmete koji se nalaze blizu njih. Primjerice, ne mogu čitati ili gledati televiziju ako su preblizu televizoru.
Otkriće ovog gena stručnjacima je pružilo uvid u biološke mehanizme povezane s vidom.
Točni mehanizmi nastanka dalekovidnosti nisu utvrđeni, međutim, mnogu zagovaraju teoriju gubitka elastičnosti kristalne leće ili promjene u zakrivljenosti leće, koje se objašnjavaju kontinuiranim rastom i gubitkom snage cilijarnog mišića (mišić koji savija i izoštrava leću).

HGF je za sada jedini gen povezan s dalekovidnošću, koja je tretira nošenjem naočala, korektivnih leća ili laserskom operacijom.
“Nadamo se kako će nam ovo važno genetsko otkriće pomoći razviti novo liječenje lijekovima. Očekujem da će imati veliki utjecaj na poboljšanje globalnog zdravlja očiju”, optimističan je Paul Baird iz Centra za istraživanje očiju iz Melbourna.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr