Irci uništavaju vid gledajući u Sunce u potrazi za Gospom

Irski očni kirurg upozorio je na “nezapamćeni porast” broja slučajeva gubitka ili oštećenosti vida zbog gledanja izravno prema Suncu, što je u ovom slučaju povezano s hodočašćima na mjesto za koje se tvrdi da se ondje ukazuje Djevica Marija te vjernici tamo dolaze i gledaju u nebo u nadi da će vidjeti Bogorodicu…

Uobičajeno je u sveučilišnu bolnicu u Galwayu primiti najviše jedan slučaj solarne retinopatije godišnje, ali dosad ih je ove godine bilo već pet, zabrinuto je upozorio oftalmološki kirurg i okulist u toj bolnici dr Eamonn O’Donoghue u razgovoru za list Irish Times.
Tisuće ljudi posjetile su Knock u okrugu Mayo nakon što se raširila glasina da se tamo s nebesa ukazuje majka Isusa Krista, što osobito popularno postaje u ovo, adventsko vrijeme, a gledati u Sunce bez zaštitne opreme nije bezazleno ni u zimskim mjesecima. Neki od vjernika čak su se nakon zajedničkog hodočašća 11. listopada pohvalili da su nakon duljeg pozornog gledanja vidjeli kako “Sunce pleše na nebu”, što liječnike i ne čudi ali još manje zabavlja jer može biti povezano ne samo s osobitim emocionalnim i mentalnim doživljajima nego i s poremećajima vida, a uzrok je tome upravo takvo zurenje u Sunce. – Ljude treba upozoriti na posljedice nemarnog buljenja u Sunce jer to može biti vrlo, vrlo opasno i prouzročiti dugotrajnu i nepopravljivu štetu najosjetljivijem dijelu organa vida, uključujući potpunu sljepoću – upozorio je doktor O’Donaghue.
On strepi da bi broj pacijenata mogao dodatno porasti jer je samo npr. 31. listopada Gospu na nebu iznad Knoca u zajedničkom zanosu tražilo 7000 katoličkih vjernica i vjernika.

Preuzeto iz: www.jutarnji.hr