preskocimo granice 2

Izložba o slijepim sportašima “Preskočimo granice”

Tweet

preskocimo granice 2U Tiflološkom muzeju izložba o slijepim sportašima pod nazivom “Preskočimo granice”…

 

Upravo kroz uspjehe sportaša s invaliditetom društvo se u pozitivnom kontekstu upoznalo s dostignućima za koja se mislilo da su neostvariva.

 

Bavljenje sportom važno je za sve, a za osobe s invaliditetom ono predstavlja višestruku dobrobit. Osobe s invaliditetom koje su se bavile sportom postupno su, ali veoma uspješno mijenjale percepciju društva prema invalidnosti, a istodobno su mijenjale i odnos prema vlastitim ograničenjima.

Tako se od osamdesetih godina 20. stoljeća u svjetskim okvirima razvija široki pokret u sklopu kojega se sve više osoba s invaliditetom rekreacijski i natjecateljski uključuje u sve više sportskih disciplina. Uz tradicionalne sportove poput šaha, atletike i kuglanja, osobe s invaliditetom i njihove organizacije kreiraju pravila, rekvizite i kategorije za čitav niz novih sportskih disciplina i natjecanja po uzoru na sportove i natjecanja za osobe bez invaliditeta.

Odabrani predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja predstavljeni na izložbi “Preskočimo granice” potvrđuju relativno dugu i bogatu tradiciju sportskih aktivnosti slijepih osoba u Zagrebu i Hrvatskoj. Autorica stručne koncepcije izložbe je Nevenka Ćosić, a  kao integralni dio postava izložbe bit će prikazan film redatelja Dejana Aćimovića, “Hrabro i na rezultat” o slijepom paraolimpijcu Petru Bešliću, natjecatelju na POI u Pekingu.

Preuzeto iz: www.hrt.hr