Jake šminke štite oko od bolesti

Jake šminke poput onih koje su nosili drevni Egipćani bi mogli zaštititi oči od bolesti, kažu francuski istraživači…

Objavljena u  Analytical Chemistry, studija pokazuje da se ljekovite koristi pojavljuju zbog vodene soli koja se nalazi u make-upu, izvijestio je BBC News.
Niska razina soli proizvodi dušični oksid koji podiže imunološki sustav i bori se protiv bakterije koja uzrokuje infekciju oka, istraživači su izvijestili.
Znanstvenici iz muzeja Louvre i istraživačkog instituta CNRS su koristili elektrodu koja je bila jednu desetinu debljine ljudske kose kako bi promatrali efekt vodene kloridne soli sintetizirane od Egipćana koji su je imali samo na jednoj stanici.
Vodeći istraživač Philippe Walter je rekao: “Znali smo da su antički Grci i Rimljani također primjetili  ljekovita svojstva make-upa, ali željeli smo utvrditi na koji točno način.”
U izvještaju o istraživanju u časopisu, istraživači su napisali: “U stimulativnoj ne-specifičnoj imunološkoj obrani, neki tvrde da su ti spojevi vode namjerno proizvedeni i korišteni u staroegipatskim formulacijama za prevenciju i liječenje bolesti oka, na način das u poticali akciju imunoloških stanica. “

Preuzeto iz: www.optometry.co.uk