Jeftine sunčane naočale izobličile lice studentici!

Evo primjera zašto je kvaliteta sunčanih naočala izuzetno bitna…

Nakon alergijske reakcije zbog jeftinih naočala koje je kupila na odmoru u Španjolskoj, volumen Laurine glave, nosa i očiju gotovo se udvostručio pa je ni roditelji nisu mogli prepoznati. Iako su ovakve reakcije rijetkost, stručnjaci upozoravaju na niz drugih opasnosti jeftinih naočala.

 

Lice studentice Laure Musson nateklo je do neprepoznatljivosti posljedicom alergijske reakcije koju je dobila zbog nošenja jeftinih naočala koje je kupila na odmoru u Španjolskoj.

Volumen Laurine glave, nosa i očiju gotovo se udvostručio tako da ju ni roditelji nisu mogli prepoznati, piše Daily Mail. Prema liječničkoj dijagnozi alergijsku reakciju izazvala je plastika sunčanih naočala koje su nosile Laura i njezina prijateljica. Nakon pružene pomoći u Španjolskoj djevojke iz Britanije otišle su u domovinu kako bi dobile odgovarajući liječnički tretman, a Laurina mama želi da primjer njezine kćeri bude upozorenje mnogim lakomislenim mladima koji ne uzimaju u obzir potencijalne posljedice nošenja jeftinih sunčanih naočala.

Laura je na odmoru u Španjolskoj prvi put bila izvan svoje domovine, a tada je i kupila par sunčanih naočala po cijeni od jedne funte (cca 9.50 kn).

Nakon što jedan dan provela na bazenu noseći iste naočale, Laura je imala osjećaj da joj čelo gori. Misleći da je to od sunčevih zraka, djevojka je nanijela dodatnu kremu za sunčanje. Sljedeći dan primijetila je da su oči počele naticati. Međutim, ne sluteći da bi razlog mogle biti sunčane naočale Laura i njezina prijateljica koja je imala slične simptome, nastavile su ih nositi kako bi sakrile vidno drugačije lice. Kada joj se prijateljica požalila da joj grlo otečeno, uznemirena Laura nazvala je hitnu pomoć. Dobila je samo injekciju kako bi oteklina splasnula dok su odbijali daljnje liječenje u Španjolskoj budući da djevojka nije bila njihova pacijentica. Sljedeće jutro lice uplašene tinejdžerke bilo je gotovo dvostruko veće, a djevojka je od lokalnog liječnika primila injekciju s protuupalnim lijekom za 50 Eura. Budući da je njezino lice i dalje bilo daleko od prepoznatljivosti, Laurini roditelji rezervirali su let u domovinu gdje je djevojki pružen odgovarajući tretman.

– Uništili su mi odmor i izgled. Mislila sam da sam napravila ‘dobar posao’ za jednu funtu, ali me zapravo stajao cijelo bogatstvo. Kao studentica ne mogu si priuštiti još jedno ljetovanje – rekla je razočarana Laura.

Desetak kuna stajalo je cijelo bogatstvo

Vrlo niska cijena modnog detalja koji je neizostavan na ljetovanju, Lauru je gotovo hipnotizirajuće navela da kupi proizvod i opasno ugrozi zdravlje. Dobra pogodba bila je dovoljna da se zanemare ne tako nepoznata upozorenja o štetnosti jeftinih naočala.

Sunčane naočale za nekoliko desetaka kuna koje izgledaju potpuno jednako onima od nekoliko stotina kuna iz trgovina skupih marki na prvi se pogled čine kao odlična investicija zaljeto. Jedina razlika između no-name i brendiranih jest u tome što na ovim potonjim piše logo tvrtke, što većini ljudi nije vrijedno višestruke razlike u cijeni. Ipak, upozoravaju britanski stučnjaci, tomu baš i nije tako.

Plastične sunčane naočale, kao one što je nosila Laura, sadrže boje i voskove koji kod nekih mogu izazvati alergijske reakcije. Kombinacija materijala kao što su proprionat, najlon i poliamid mogu, u rijetkim slučajevima, dovesti do iritacije kože. Alergijske reakcije na plastične sunčane naočale i dalje su rijetkost, ali medicinski stručnjaci upozoravaju na niz drugih opasnosti jeftinih inačica.

Pazite da ne kupite ‘mačka u vreći’

Većina jeftinih naočala nudi nikakvu ili tek minimalnu UV zaštitu, što je još gore za oči nego ne nošenje nikakve naočala, budući da zatamnjena stakla izazivaju širenje zjenice, čineći oči još osjetljivijima na UV zrake. Dugotrajno nošenje takvih naočala može trajno oštetiti vid te izazvati dvostruki vid i glavobolje.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pružaju dovoljnu UV zaštitu, iako gotovo sve imaju markicu da su prošle UV testiranje te da štite oči.

Zbog svega ovoga iznimno je važno da se kupci usredotoče na kvalitetu naočala koje kupuju, a ne samo njihovu cijenu. Udruge za zaštitu potrošača preporučuju nošenje sunčanih naočala s minimalnom zaštitom UV-400, koja je dovoljna za većinu ljudi. Ukoliko ih kupujete iz provjerene trgovine i uočite na njima oznaku CE, možete biti sigurni da ne kupujete mačka u vreći.

Preuzeto iz: www.dnevno.hr