Kako se oči mijenjaju s vašim godinama?

Ovisimo o našim  vidnim sposobnostima  tijekom cijelog života. U svakoj fazi života nailazimo na nove avanture, koje su poboljšane sa našim dragocjenim osjećajem vida. Normalno je za naše oči i vid da se mijenjaju kako starimo, a prve važne promjene  se događaju dok smo još dojenčad…
Kako starimo, sposobnost naših očiju da  se usredotoče na određeni objekt se polako smanjuje, jer leća oka postaje manje fleksibilna, a u konačnici zahtjeva potrebne uređaje za  korekciju vida (naočale za čitanje). Važno je da budemo svjesni promjena u našem vidu. Također moramo biti proaktivni u održavanju zdravlja naših očiju redovitim  odlascima na sveobuhvatna testiranja oka.

Dojenčad:

Beba se rađa sa strukturom očiju potrebnom  za vid, ali mora naučiti kako da ih koristiti zajedno kako bi mogla “vidjeti”. Sposobnost fokusiranja vida i vid za boje se obično postižu oko trećeg ili četvrtog mjeseca starosti.  Sa četiri do šest mjeseci starosti, dijete uči koordinaciju očiju i ruku. Tijekom narednih šest mjeseci, dijete razvija sposobnost da procijeni dubinu. Vještine percepcije, kao što su vizualna memorija i razlikovanje, se također stječu tijekom prve dvije godine.

Djeca:
Oči se nastavljaju razvijati i u djetinjstvu. Možda se pitate da li vaš predškolarac ima problema sa vidom.  Rana testiranja očiju su kritična kako bi se uvjerili da djeca imaju normalan, zdrav vid tako da bi bili uspješni  u školi, kao i u igri. Rano otkrivanje problema vida je presudno, jer što je dijete podrvgnuto testiranju mlađe, veća je  mogućnost pravovremenog reagiranja i liječenja.

Tinejdžeri:
Vid se obično stabilizira u tinejdžerskim godinama, kada se razvoj oka i vida završava. Godišnji očni pregledi  su važni, jer se tako mogu otkriti skrivene smetnje vida ili poremećaji. Sigurnost oka je također nešto što se treba naglasiti u tinejdžerskim godinama,  jer je to vrijeme sportskih angažmana i sve veće popularnosti nošenja  kontaktnih leća.

Odrasli:
Kako starimo, naš vid se mijenja. Nekad  trebamo više svjetla da bismo vidjeli  jasno. Također možemo imati problema s fokusiranjem na objekte u blizini, kao npr. na knjigu koju držimo u rukama. Srećom, postoji mnogo načina da vidimo što bolje tijekom naših odraslih godina. Kao i uvijek, promjene u našem vidu treba nadzirati kako bi osigurali čist vid i zdrave oči.

Stariji odrasli:
Stariji trebaju redovito posjećivati oftalmologa i biti svjesni potencijalnih vidnih problema kako bi eventualno zaustavili ili usporili bolest prije nego dođe do gubitka vida.

Preuzeto iz:  www.about.com