KERATITIS

Keratitis je upala rožnice oka. Razlikujemo površinski keratitis koji zahvaća površinske slojeve rožnice i obično ne ostavlja ožiljak i duboki keratitis koji zahvaća dublje slojeve rožnice, koji obično ostavlja ožiljak koji može ometati vid ako se nalazi u blizini vidne osi.

Uzroci:

Uzroci keratitsa mogu biti mnogobrojna stanja i bolesti čitavog tijela, koja mogu utjecati na rožnicu (npr. bakterije, virusi, gljivice, neuroparalitički keratitis kod klijenuti prve grane n. trigeminusa), kao i nepoznati uzroci u nekim slučajevima (npr. Sklerozirajući keratitis, Ulcus rodens).

Živi uzročnici:

Acanthamoeba keratitis – teška upala rožnice uzrokovana amebama (najčešće Acanthamoeba) koja se javlja kod nosilaca leća.

Bakterijski keratitis – upala koja nastaje najčešće nakon ozljede rožnice, kao komplikacija konjunktivitisa, kao posljedica pad imuniteta ili nošenja leća. Najčešći uzročnik je Staphylococcus aureus ili kod korisnika kontaktnih leća Pseudomonas aeruginosa.

Virusni keratitis – uzrokovan virusima, najčešće Herpex simplex virusima

Simptomi:

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjunktivitisu: osjetljivost oka na svijetlo fotofobija, crvenilo spojnice i osjećaj nelagode oka, da bi kasnije i u težim slučajevmia napredovali do jake boli, gubitka vida i nastanka gnoja.

Vrste keratitisa:

Keratitis herpetica

Uzročnik ove bolesti je Herpes Simplex virus. Virusni keratitisi su češći od bakterijskih. Bolest počinje iznenada, jednostrano s pojavom boli i osjećajem stranog tijela, češće se javlja u muškaraca srednje životne dobi, nekad u vezi s traumom. Keratitis herpetica je najčešće sekundarna manifestacija infekcije, koja nastaje nakon prehlade, pneumonije ili gripe.

Keratitis herpetica superficijalis

Nastaju sitna, siva, zvjezdasta zamućenja na epitelu rožnice iz kojih nastaju mjehurići, koji pucaju i ostavljaju plitke defekte epitela. Bolest ima kroničan tijek. Komplikacije su iridociklitis, glaukom, keratitis metaherpetica.

Simptomi: fotofobija, epifora(pojačano suzenje), osjećaj stranog tijela, blefarospazam, neuralgične boli, slabljenje vida.

Liječenje: odstranjivanje infiltriranog tkiva tuširanjem, antibiotske masti, atropin, skopolamin, virostatici, aciklovir, interferon.

Keratitis herpetica parenchimatosa

Uzročnik herpesa je ušao u parenhim kroz Bowmanovu membranu. Njegova pojava se pripisuje imunološkim reakcijama (viralna alergija), a ne izravnim učinkom herpes virus infekcije. Dolazi do disciformnog zamućenja rožnice, gubitak sjaja i glatkoće.

Simptomi: fotofobija, epifora, bol, slabljenje vida, smanjena osjetljivost rožnice. Komplikacije su ulcusi, sek. infekcija, recidivi.

Liječenje: kortizonski preparati (to je jedini oblik herpetičnog keratitisa kod kojeg se mogu primjenjivati kortikosteroidi).

 

Bakterijski keratitis (ulcus serpes corneae)

Ulcelorozni keratitis ili ulkus rožnice. Bolest koja nastaje egzogenom infekcijom rožnične površine, a zatim se širi u dubinu. Uzročnici su stereopkok ili pneumokok. Preduvjet za infekciju je oštećenje epitela rožnice, jer je epitel zdrave rožnice otporan na prodiranje uzročnika u dubinu.

Izvor infekcije može biti:

a) Kronično inficirana suzna vrećica ili

b) Konjunktivalna prijelazna brazda.

Bolest se javlja kod ljudi koji su često izloženi oštećenju rožnice kao klesari, šumski radnici…

Simptomi: infiltracija oko ozljeđenog mjesta na rožnici, dno ulkusa je zamućeno, sivo i odignuto, hiperemija šarenice, zamućenje očne vodice, nakupljanje gnoja u dnu prednje očne sobice, fotofobija, epifora, blefarospazam, kemoza spojnice, osjećaj stranog tijela, bol.

Liječenje: Sulfonamidi i antibiotici u obliku kapi i masti, midrijatici, tuširanje jodnom tinkturom. Posljedice bakterijskog keratitisa su iregularni astigmatizam i slabljenje vida.

 

Mikotički keratitis

Primarna infekcija nastaje nakon malih ozljeda rožnice. Sekundarna infekcija se javlja kod primarnih bakterijskih i virusnih infekcija, jer su antibiotici koji su liječili primarnu bolest otvorili put gljivicama. Gljivične očne bolesti na rožnici se uglavnom javljaju kao centralni ulkus.

Uzročnici su Aspergilus, Candida albicans, aktinomikoze.

Simptomi: oštro ograničen ulkus sa sivo-žutim rubom, žuto-bijeli infiltrat u obliku ploče, suha površina koja izgleda poput krede, hypopion, fotofobija, epifora, jaka bol koja nije u skladu s dobivenim nalazima.

Liječenje: Tuširanje ulkusa jodnom tinkturom, antimikotički preparati (Amfotericin)

 

Keratitis parenchymatosa (alergijski keratitis)

Obostrana duboka upala rožnice, koju srećemo kod luesa i to kao kongenitalni oblik. Javlja se između 5-7 godine života, a zatim u doba puberteta, češće kod djevojčica.

Uzrok: Promjene u rožničnom parenhimu su posljedica alergično-hiperergičnih reakcija.

Simptomi: edem endotela, oblačasta zamućenja u dubokim slojevima rožnice, rožnica poprima izbockan izgled, uraštavanje krvnih žila u rožnicu, nakon 6-8 tjedana dolazi do bistrenja mutnina ali krvne žile u rožnici obliteriraju i ostaju poput nježnih sjena, bol, epifora, fotofobija, blefarospazam.

Osim patoloških promjena na očima kod luesa nalazimo i sedlast nos, izraženu čeonu kost, brazgotine na koži oko kuteva usana, nagluhost, Hutchinsonovi zubi, upale zglobova.

Liječenje: parenteralno penicilin, lokalna kortizonska terapija.

 

Aktinički keratitis

Aktinički keratitis je bolno očno stanje uzrokovano izlaganjem ultraljubičastoj svjetlosti, kao što je varilački luk („varilačko oko“), svjetlo u solariju, refleksija sunčane svjetlosti s površine snijega („snježno sljepilo“), velike vodene površine (“keratitis kupača”), pijeska (“pustinjsko sljepilo”), električna eksplozija i sl. Intenzivno ultraljubičasto svjetlo koje je oko apsorbiralo uzrokuje površan, ali veoma bolan i neugodan keratits.

Simptomi:

Simptomi se najčešće javljaju nekoliko sati nakon izlaganja i tipično se spontano povlače unutar 36 sati. Osjećaj se opisuje kao da se ima pijesak u očima, nelagoda i bolnost. Simptomi su jako suzenje, blefarospazam , fotofobija, fluoresceinska boja će pod plavim svjetlom otkriti površinske defekte rožnice, sužene zjenice (ovaj simptom može trajati i 96 do 128 sati u nekim slučajevima)

Liječenje:

Pregled rožnice – potraga za stranim tijelom, ako pacijentu odgovara zavoj, staviti zavoj na oko na kojem su simptomi jači; propisati analgetik; topički (tj. lokalni) antibiotici u formi kapi ili masti, u svrhu prevencije infekcije; hladni suhi oblozi

Punktiformni keratitis

Označavaju ga brojni sićušni defekti epitela rožnice. Obično je udružen s konjunktivitisom.

Uzroci:

Najčešće je uzrokovan adenovirusima. Ostali uzroci su kontaktne leće, ultraljubičasto svjetlo (varenje bez maske), te suho oko (keratoconjununctivitis sicca).

Liječenje:

Topički antibiotici radi prevencije bakterijske superinfekcije. Kod suhog oka po izlječenju treba stalno primjenjivati umjetne suze (v. sindrom suhog oka).

 

Oftalmički herpes zoster

Zosterički keratitis je posljedica infekcije trigeminalnog ganglija virusom varičele (Varicella zoster virus). Obično se javlja kod starijih osoba i kod oslabljenog imuniteta.

Simptomi: bol i brza pojava vezikula u području grananja oftalmičkog živca (oko, vjeđe, čelo, nos, gornji dio lica). Vezikule pucaju, pretvaraju se u kraste koje koje ponekad ostavljaju ožiljke – kao i kod varičela. Na rožnici mogu nastati punktifrmni keratitis ili ulkus, praćeni konjunktivitisom.

Liječenje: Antivirusni lijekovi topički i per os. Kako su u prva dva tjedna bolesti česti jaki bolovi, valja dati i neki analgetik.

Gljivični keratitisi

Obično se javljaju nakon ozljeda u poljodjelstvu ili u vrtu, a u zadnje vrijeme i kod produženog nošenja kontaktnih leća. Karakterizira ih tvrdokoran ulkus, često pokriven bijelim naslagama.

Liječenje:Antimikotici topički; u najtežim slučajevima i sistemno.