Kofein može spriječiti nastanak katarakte

Kofein može biti djelotvoran u zaštiti očne leće od oštećenja koja naposlijetku mogu dovesti do stvaranja mrene…

Istraživači s Sveučilišta u Marylandu su pretpostavili da kofein može spriječiti intraokularni razvoj reaktivnih vrsta kisika u očnoj leći i posljedično oštećenje tkiva.

Tim je proučavao oksiradikalne učinke in vitro na način da su promatrali očne leće miševa u mediju koji je izložen UVA, u nazočnosti kinurenina sa i bez kofeina. In vivo istraživanja su provedena na štakorima sjedinjavanjem kofeina s galaktozom u njihovoj prehrani. U oba slučaja, utvrđeno je da kofein djeluje učinkovito u zaštiti očne leće od oštećenja.

Kao što je izvješteno, “Ovi učinci kofeina nisu poznati otprije i stoga se smatraju vrlo zanimljivima s obzirom na relativno visoku zastupljenost kofeina u popularnim pićima.” Dodatna istraživanja su u tijeku kako bi se utvrdio farmakološki značaj ovog istraživanja.

Udruga za istraživanja u optici i oftalmologiji (Arvo) je najveća istraživačka organizacija u tom području u svijetu. Obuhvaća oko 12.500 istraživača vida i očiju iz više od 80 zemalja. Arvo potiče i pomaže istraživanja, obuke, publikacije i razmjenu znanja u optici i oftalmologiji. Za više informacija, posjetite http://www.arvo.org. Svi radove prihvaćeni za prezentaciju na Arvo godišnjem sastanaku predstavljaju neobjavljene podatke i rezultate.

Preuzeto iz: www.health.am