Kratkovidnost će se liječiti kapima?

Britanski znanstvenici namjeravaju izumiti lijek koji smanjuje ili čak sprečava kratkovidnost, nakon što su otkrili gen koji dovodi do tog stanja…
Naočale bi u povijest mogle otići za nekih desetak godina, kada se očekuje široka primjena novog lijeka. Na taj način bi se uštedjeli milijuni dolara, koji se troše na kontaktne leče, naočale i laserske operacije, ali i smanjila anksioznost kod djece, koja ne vole nositi pomagala za vid.
Zbog sve većeg broja sati provedenih pred kompjuterskim ekranima, vid se značajno pogoršava kako kod djece tako i kod odraslih. Istraživanje za pronalazak gena, koji izaziva kratkovidnost već u dječjoj dobi, provedeno je na 4 tisuće britanskih blizanaca. Rezultati su pokazali da se zbog gena RASGRF1, kada ne radi kako treba, objekti u daljini čine nejasni ili zamućeni.

‘Iako smo već ranije znali koji uvjeti iz okoliša djeluju na kratkovidnost, dosad nismo znali kako ljudi postaju kratkovidni’, rekao je znanstvenik Chris Hammond. Kapi, koje znanstvenici namjeravaju izumiti, neće biti od velike koristi kod odraslih, ali će zato, tvrde, pomoći djeci.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr