LASER U OFTALMOLOGIJI

LASER je kratica za “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Oftalmološki laser je izvor laserskog svjetla montiran na biomikroskop. Usmjerena u oko, laserska zraka izaziva lokalnu fotokoagulaciju. Trag fotokoagulacije nas tkivu naziva se laserski pečat. Impuls laserskog svjetla koji izaziva fotokoagulaciju ima promjenjivu veličinu, intenzitet i trajanje.

U upotrebi je više vrsta oftalmološkog lasera: argonski, kriptonski, Nd-YAG (neodim-itrij-aluminij-granat), ugljik-dioksidni (CO2), excimer.

 Argonski laser se najviše koristi za panretinalnu fotokoagulaciju u proliferativnoj dijabetičkoj retinopatiji. Njome se po cijeloj mrežnici ispali preko 1000 laserskih pečata promjera 0,1 mm do 0,5 mm. Između pečata ostaje mreža nedirnute mrežnice. U ožiljak laserskog pečata urastaju žile iz žilnice potpomažući ishranu mrežnice iz središnje mrežnične arterije, što zaustavlja rast neovaskularizacija mrežnice i staklovine. Neovaskularizacije šarenice (rubeosis iridis) u dijabetičkoj retinopatiji se nekad spontano povuku nakon uspješne panretinalne fotokoagulacije. Argonskim laserom se tretiraju i subretinalne neovaskularizacije u makularnoj degneraciji. Njime se vrši i trabekuloplastika kod glaukoma otvorenog kuta: laserska zraka se pomoću gonioskopa usmjeri na trabekulum i fotokoagulira dio opsega trabekuluma. U početku to izaziva smanjenje očnog tlaka, no nakon 6 mjeseci na mjestu pečata formiraju se ožiljci koji sprečavaju otjecanje sobne vodice na tom mjestu i tlak se povisi iznad početnog. Time se, nažalost, antiglaukomska operacija samo odgađa, a ne zamjenjuje.

Kriptonski laser se koristi za fotokoagulaciju u blizini fovee zato što manje oštećuje sloj vlakana vidnog živca nego li argonski. Također se koristi i kad su mediji zamućeni (katarakta, krvarenje u staklovini).

Nd-YAG laser emitira kratke pulseve laserskog svjetla koje izaziva “mikroeksplozije” tkiva. Koristi se za stvaranje otvora u šarenici (laserska iridotomija kod galukoma zatvorenog kuta), te u stražnjoj kapsuli leće koja se može zamutiti nakon ekstrakapsularne ekstrakcije katarakte.

CO2 laser izaziva evaporaciju vode iz tkiva. Nije montiran na biomikroskop kao drugi oftalmološki laseri, već ga operater drži u ruci. Koristi se u oftalmološkoj plastici.

Excimer laser koristi se u refrakcijskoj kirurgiji. Kao izvor zračenja koristi plinove argona i fluorida, a emitira ultraljubičastu svjetlost.