Laser za neke, leće za većinu

Kontaktne leće imaju i dalje važnu ulogu… Bez obzira na sve veću popularnost laserske operacije oka, kontaktne leće i dalje će imati važnu ulogu u ispravljanju poremećaja vida. Laser ipak ne može sve izliječiti.

Glavna prednost kontaktnih leća je to što su gotovo univerzalno učinkovite, tvrde britanski stručnjaci.

Predstojnik britanske zaklade za brigu o očima “Eycare Trust”, Iain Anderson, rekao je kako će kontaktne leće i dalje imati važnu ulogu u ispravljanju poremećaja vida ljudi, bez obzira na sve veću popularnost laserske operacije oka.

On tvrdi da se za razliku od laserske operacije oka, kontaktne leće mogu koristiti za liječenje “gotovo svih ljudi”.
“Laserska kirurgija na oku ograničena je s obzirom na poremećaje koje može liječiti,” komentirao je gospodin Anderson.

“Laserska terapija nije prikladna za svakoga; to je kirurški postupak koji nosi sa sobom iste rizike kao i bilo koji drugi kirurški postupak, rizik od infekcija na primjer.

Dugotrajni učinak laserske terapije oka također još nije poznat,“ dodao je. Brojke koje je objavila udruga proizvođača kontaktnih leća pokazuju da samo četiri od deset ljudi imaju „savršen vid“, pri kojem zrake svjetlosti konvergiraju u točki koja se nalazi točno na mrežnici.

Kako bi se ispravilo stanje u kojem točka konvergencije nije točno na mrežnici, nego ispred ili iza mrežnice, o čemu ovisi je li čovjek kratkovidan ili dalekovidan, koriste se korektivne leće. Korektivne leće mogu se nositi kao naočale ili kao kontaktne leće. Kontaktne leće su tanak optički disk koji ima otprilike isti promjer kao i mali gumb, a koje u oku drže suze.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzeto sa: net.hr