Laserska korekcija vida – iz prve ruke!

Za sve vas kojima bi laserska korekcija vida mogla uljepšati pogled na život….

 

Koliko god vam se činila kao luksuz koji si ne možete priuštiti, laserska korekcija vida nije toliko SKUPA koliko je  ISPLATIVA.

 

Preračunajte deset godina nošenja kontaktnih leća i naočala i usporedite tu svotu sa cijenom jednodnevnog zahvata koji će vas zauvijek osloboditi ovisnosti o vidnim pomagalima.

Primjerice, osoba u ranim dvadestima koja nosi naočale i kontaktne leće proteklih deset godina je dosad na svoja vidna pomagala potrošila peteroznamenkasti iznos. Taj iznos je malo manji od onoga koji će vam ponuditi u klinici za skidanje dioptrije (važno je napomenuti da cijena zahvata ovisi o stupnju refrakcijske greške – što vam je dioptrija veća, to je veća i cijena). Kada bi ta osoba nastavila nositi kontaktne leće do kraja života,za trenutnu kratkovidnost i staračku dalekovidnost koja je očekuje od 45.-e godine života, ukupni iznos koji bi potrošila samo na vidna pomagala bi premašio 100 000 kuna!

Nakon što sami napravite računicu za vaše dosadašnje i buduće troškove korekcije vida pomoću naočala i kontaktnih leća, garantirano ćete doći do spoznaje da je laserska korekcija vida najbolje što možete učiniti za sebe. Prvi korak nakon toga je da uzmete telefon i rezervirate termin za kontrolni pregled u jednoj od klinika koje nude lasersku korekciju vida. Naravno, pregled vas ne obavezuje da obavite i zahvat – uvijek možete odustati. Ako niste iz Zagreba, možete odmah preko telefona dogovoriti da se zahvat obavi dan nakon pregleda.

PREGLED

2 tjedna prije pregleda se ne smiju nositi kontaktne leće. Pregled traje oko sat i pol vremena i obuhvaća kompletnu procjenu vaših očiju i vida, kako bi se utvrdilo da li ste kandidat za lasersku operaciju. Ne dajte da vas okolina razuvjeri da ste premladi za zahvat ili da ne možete skidati dioptriju ako imate astigmatizam; radije otiđite na oftalmološki pregled i dobijte informacije iz pouzdanih izvora. Na pregledu se obavljaju pretrage poput utvrđivanja vaše trenutne dioptrije, mjerenja debljine rožnice, testiranja vidne oštrine, određivanja koje je oko dominantno ili jače, procjene zdravlja unutrašnjosti oka i sl. Na pregled dolazite s naočalama i po mogućnosti uz pratnju jer će vam se širiti zjenice uz pomoć kapi, što znači da nećete dobro podnositi sunčevu svjetlost kad izađete iz klinike. Kad se obave sve pretrage, optometrist će vas obavijestiti da li ste prikladni za lasersku korekciju vida, izračunati cijenu zahvata i objasniti cijeli postupak.

ZAHVAT

Zahvat je brz, jednostavan, bezbolan i ČUDESAN –  čim izađete iz operacijske sale biti ćete u stanju pročitati što piše na plakatu u čekaonici. Što je zaista nevjerovatan osjećaj! Zahvat traje točno 20 minuta. Razloga za strah nema ali možete tražiti tabletu za smirenje da se malo opustite. Nakon zahvata nećete moći upravljati vozilom, pa se morate pobriniti za prijevoz kući. Ostatak dana ćete što više morati provesti zatvorenih očiju, no već jutro nakon operacije ćete imati kristalno jasan pogled na svijet.

Iako se nudi više metoda, ovisno o vašim potrebama, najzastupljenija je LASIK. Anestezija je lokalna, u oči se kapaju kapi anestetika – nema nikakvih igli! Zahvat je potpuno siguran, radi se samo na površini oka tako da nema mogućnosti da oslijepite. Isto tako, nemoguće je da tijekom zahvata zaklopite ili pomaknete oko, jer su vam očni kapci otvoreni uz pomoć držača kapaka, a oko je fiksirano usisnim prstenom.  LASIK metodom se stvara zaštitni poklopac – kirurg zareže sloj rožnice i nježno ga savije na stranu, i na taj način otkriva unutarnje tkivo rožnice. Nakon toga se rožnica pomoću lasera „brusi“, odnosno mijenja joj se oblik kako bi se  otklonila kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam.Debljina sloja koji se skida ovisi o stupnju greške vida – što je ona veća to više rožnice treba odstraniti. Prosječno trajanje ovog dijela zahvata je oko 30 sekunda, apsolutno ništa ne osjećate, samo ćete vidjeti crvenu lasersku zraku iznad oka i čuti zvuk pulsiranja lasera.  Kada je rožnica oblikovana, kirurg vraća poklopac koji sam zacjeljuje na oku. Vi izlazite iz operacijske sale i VOILA! Na očima su vam sada zaštitne leće, morate kapati protuupalne kapi i umjetne suze svako nekoliko sati i obavezno doći na prvi pregled jutro nakon operacije. Nuspojave koje se javljaju idućih dana su jače blještanje i stvaranje aureola oko izvora svjetlosti u mraku, oči su doste suhe što se ublažava primjenom umjetnih suza te se mogu javiti male krvave mrlje na bjeloočnicama koje će proći s vremenom. Prva dva tjedna nakon zahvata NIKAKO ne smijete trljati oko, ne šminkati se prvih nekoliko tjedana,  treba izbjegavati tjelesni napor, plivanje, saune i prašnjava mjesta, što više nositi sunčane naočale i najvažnije od svega da propisane kapi redovito primjenjujete i pridržavate se dogovorenih termina za postoperativne preglede.

Klinike obično nude garanciju od dvije godine; što znači da ako imate bilo kakvih tegoba, dioptrija vam se vrati ili udarite oko i oštetite vid, vaš kirurg je dužan ponovno obaviti zahvat i osigurati vam najkvalitetniji vid. Šanse da nakon primjene LASIK zahvata ne treba više nositi naočale iznose kod kratkovidnosti do -5 dioptrija preko 98 %, a kod kratkovidnosti između -5 i -10 dioptrija preko 95 %.

Vaše zadovoljstvo obavljenim zahvatom i novim vidom će biti STOPOSTOTNO!