Laserska operacija oka još uvijek pod upitnikom

Sve češće se ističu posljedice i komplikacije u laserskoj operaciji oka…

Rizici povezani s laserskom operacijom oka nastavljaju se naglašavati u novinama od negativnog izvješća objavljenog u časopisu „Which?“ prije dva tjedna.
Kao što je izvijestio OT (Ožujak 27, Vijesti), istraživanje časopisa tvrdi da skupocjene klinike za laserske operacije očiju ugrožavaju ljudski vid prezentirajući manji broj rizika vezanih uz operaciju i vrše pritisak na kupce za tretmane koji su skuplji nego oglašavane cijene.
U ponedjeljak (6. Travnja) Miriam Stoppard je napisala u Daily Mirroru: “Moja prijateljica, koja je imala uspješnu lasersku operaciju oka prije nekoliko godina, otišla je na obično testiranje vida ove godine i bila je iznenađena kada joj je optičar rekao da je ona jedna od manjine pacijenata koji nisu pretrpili nuspojave.”
Prema „Which?“-ovim tajnim istražiteljima laserske kirurgije, više od polovice od ukupno 18 klinika koje su posjetili dali su im nezadovoljavajući savjet, a nijedna od konzultacija nije ocijenjena kao “dobra” prema potrošačkoj komisiji sastavljenoj od stručnjaka za lasersku kirurgiju.
Optimax i Optical Express su navedeni u izvješću za oglašavanje operacije po nižoj cijeni nego što je bilo ponuđeno „Which?“-ovim istražiteljima. Najniža ponuđena cijena od dvije skupocjene klinike je bila  £ 1090 u odnosu na oglašavanu cijenu ‘od £ 790 za oba oka’.
Dajući svoj pogled na smanjene cijene kirurgije, dr. Stoppard je dodala: “Zabrinuta sam da neke skupocjene klinike nudeći sniženu cijenu laserske operacije tretiraju pacijente kao da su na pokretnoj traci. Bojim se da možda žrtvuju kvalitetu za veličinu.”
U članku “Da li je laserska operacija oka za vas?’, doktorica poziva čitatelje da postave kirurgu brojna pitanja prije operacije, uključujući i pitanja- koliko je laserskih operacija dosad izveo – za koje ona savjetuje da brojka od 1000 pokazuje da su dobro izvježbani, i – kolika je vaša stopa ponavljanja? – 3% je niska, a 10% je visoka, ona izvještava.

Odgovarajući na „Which?“-ov izvještaj Steve Schallhorn, vodeći medicinski direktor u Optical Expressu, rekao je za OT: “Razočaran sam člankom i smatram da navodi na pogrešno mišljenje. Nije sukladno s uslugama koje pružamo ili kojima obuhvaćamo robusnost Optical Express-a i sustavima koje imamo kako bi osigurali da radimo najbolje za naše pacijente. ”
“Temeljiti izvješće na uzorku od samo četiri posjeta nije dobra znanost”, dodao je on.

Optimaxov vlasnik, Russell Ambrose je komentirao: “Laserski tretman je oslobađajuća operacija kojoj smo se ja, moja žena i sin podvrgli s velikim uspjehom. Ne bih oklijevao u preporučavanju tretmana svojoj mlađoj djeci kad budu dovoljno stara za operaciju.
“Which?“ časopis nam tek treba dostaviti podatke o njihovim pritužbama. Dotad ih ne možemo temeljito istražiti, ali budite sigurni da će Optimax uzeti u obzir sve kritike kako bi poboljšali naše usluge.”
Direktor kliničkih usluga u Ultralase-u, Mark Korolkiewicz je informirao OT da će se tvrtka obratiti „Which?“-u da detaljnije rasprave izvješće.
Glasnogovornik je dodao: “U Ultralase-u shvaćamo našu odgovornost prema pacijentima vrlo ozbiljno i slijedimo stroge smjernice i postupke kako bi osigurali najvišu razinu skrbi, savjetovanja i liječenja koje pružamo.“

Preuzeto iz: www.otmagazine.co.uk