Lijek za glaukom bi mogao maskaru učiniti nepotrebnom

Lijek koji se koristi za liječenje glaukoma mogao bi eliminirati prečesto korištenje maskare za oči, za koju je poznato da može uzrokovati infekciju oka …

Znanstvenici vjeruju da, ako se koristi redovito, Bimatoprost 0,03% je u stanju produžiti, potamniti i zgusnuti trepavice.
Istraživači u šest bolnica u cijeloj Velikoj Britaniji, uključujući Southamptonskoj Općoj bolnici,provode dugogodišnje istraživanje kako bi doznali koliko je sigurno i učinkovito takvo liječenje.
Ako bi lijek bio uspješan, primijenjivao bi se izravno na rub kapka.
Provodeći istraživanje u Southampton Općoj bolnici, konzultant oftalmolog Parwez Hossain je rekao: “Provodimo ovu studiju kako bi testirali djelotvornost lijeka (bimatoprost) i provjerili da li ili ne ono može potaknuti rast trepavica.
“Također uzimamo u obzir i mogućnost proširenja istraživanja na proučavanje pacijenata koji su pretrpjeli gubitak trepavica kao posljedicu kemoterapije.”
G. Hossain je dodao u intervjuu za Daily Express: “Lijek se koristi kao tretman za glaukom već dugi niz godina. Jedna od nuspojava je da su pacijentima rasle duže i deblje trepavice.
“Tvrtka je sada preforumulirala svoj proizvod tako da se može primijeniti izravno na trepavice na isti način kao i maskara.
“Lijek već ima dozvolu u SAD-u. Rezultati koje sam vidio u raznim državama SAD-a su impresivni. ”
Lumigan je korišten kao kapi za oči kako bi smanjio količinu tekućine u oku i očni tlak pri liječenju glaukoma i očne hipertenzije.

Preuzeto iz: www.otmagazine.co.uk