Mediteranska biljka čudesno štiti oči

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja pokazali su da ružmarin sadrži brojne antioksidanse. Jedan od njih je i karnozična kiselina, koja godi očima…
Znanstvenici američkog Instituta za medicinska istraživanja Sanford-Burnham otkrili su da karnozična kiselina, koja se nalazi u ružmarinu, štiti od degeneracije rožnice, oštećenja mrežnice izazvanog svjetlom te senilne makularne degeneracije, objavljeno je u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Naime, makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok legalne sljepoće.

Spomenuto stanje koje rezultira zamućenim vidom, a često i sljepoćom ima brojne prikrivene uzroke. Iako su prethodna istraživanja pokazala da je bolest moguće usporiti određenim spojevima koji se bore protiv slobodnih radikala, tek je ova najnovija studija otkrila da se karnozična kiselina bori protiv oštećenja očiju, ali i mozga koje uzrokuju slobodni radikali.

Preuzeto iz: www.magazin.net.hr