Mediteranska prehrana čuva zdravlje očiju

Mediteranska prehrana smanjuje rizik najčešćeg uzroka sljepoće – makularne degeneracije oka…

 

Svako malo izađe neko novo istraživanje o dobrobitima mediteranske prehrane, što dokazuje svestranosti i korist njenih namirnica.

 

Nedavno je australsko istraživanje ustanovilo kako su osobe koje konzumiraju najmanje 100 mililitara maslinovog ulja tjedno 50 posto zaštićenije od makularne degeneracije oka u odnosu na ispitanike koji unose manje od mililitra maslinovog ulja. U istraživanje je bilo uključeno 6.700 osoba starih između 58 i 69 godina u 1990-im godinama. Stručnjaci su ih sustigli u razdoblju između 2003. i 2006. godine i analizirali zdravlje očiju u odnosu na režim prehrane.

Iako se mediteranska prehrana temelji na ovom eliksiru zdravlja, nije ono ekskluzivno odgovorno za zaštitu očiju. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su ribe i orašasti plodovi, smanjuju rizik od razvijanja makularne degeneracije oka za 15 posto.

Autorica studije australskog Centra za istraživanje oka dr. Elaine Chong tvrdi kako maslinovo ulje sadrži mnoge zaštitne elemente koji pridonose očuvanju zdravlja očiju. “Maslinovo ulje je bogato moćnim antioksidansima, poput vitamina E. Ono također sadrži protuupalne sastojke, slično ibuprofenu, koji pomaže zaštititi krvne žile u oku”.

Slavna prednost mediteranske kuhinje leži u konzumiranju svježeg voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica, biljnog i maslinovog ulja, orašastog voća, morske ribe i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje se zna da je izvrsno za srce. S druge strane, ona zagovara smanjeni unos zasićenih masnih kiselina, mliječnih proizvoda, mesa i peradi.

“Prehrana bogata maslinovim uljem i drugim namirnicama koje sadrže omega-3 masne kiseline, poput riba lososa i tune ili oraha, može pomoći zaštititi oči protiv makularne degeneracije i drugih bolesti”, tvrdi doktorica Chong.

Senilna makularna degeneracija oka pogađa 30 posto osoba starijih od 75 godina. Kod ove bolesti makula (malo područje mrežnice koje omogućuje centralni vid) propada s vremenom, a bolesnik ne može direktno fokusirati predmete koje gleda. Samim time, svakodnevne aktivnosti poput čitanja ili vožnje su nemoguće.

Rezultati dugoročne studije su potvrdili da mediteranska prehrana može pomoći oboljelima od dijabetesa u kontroli šećera u krvi i to bez upotrebe lijekova. Također, francusko je istraživanje pokazalo kako mediteranska prehrana smanjuje rizik od razvijanja raka kod žena koje su prošle menopauzu, a osobe koje preferiraju mediteranski način prehrane u manjoj su mjeri izložene riziku od razvoja depresije.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr