Meduze imaju oči slične ljudskima

Četvrtaste meduze, koje obitavaju u tropskim područjima, mogu narasti do između jednog i 35 centimetara (na svakoj strani svojih četvrtastih tijela)….

Par posebnih očiju, sličnih našima, spriječava otrovnu kutijastu meduzu od udaranja u prepreke dok pluta oceanom, pokazuju nova istraživanja.
Za razliku od obične meduze, koja je nošena morskom strujom, kutijaste meduze su aktivni plivači koji mogu vrlo brzo napraviti okrete od 180 stupnjeva  i spretno prolaziti između objekata. Znanstvenici sumnjaju da su kutijaste meduze tako okretne jer jedan par, od njihovih ukupno 24 očiju, otkriva objekte koji se kreću u njihovom smjeru.
“Svjesni svog ponašanja, vrlo su različiti od normalnih meduza”, rekao je voditelj istraživanja Anders Garm sa Lund sveučilišta u Švedskoj.
Oči kutijaste meduze se nalaze na strukturama u obliku zdjela koje vise sa njihovih četvrtastih tijela.
Dok mi imamo jedan par multifunkcionalnih očiju koje prepoznaju boju, veličinu, oblik i intenzitet svjetla, kutijaste meduze imaju četiri vrste očiju s posebnom svrhom. Najprimitivniji par detektira samo razine svjetlosti, ali jedan par očiju je usavršeniji i može prepoznati boju i veličinu predmeta.
Jedne od tih očiju se nalaze na vrhu te strukture u obliku zdjela, a drugi na dnu, što osigurava meduzi “ekstremni pogled poput ribe, tako da gleda gotovo cijelo podmorje”, rekao je Garm, koji će predstaviti svoje istraživanje na godišnjem okupljanju Društva eksperimentalne biologije u Škotskoj.
Da bi testirao da li su te oči pomogle meduzi u izbjegavanju prepreka, Garm je stavio meduzu u komoru s protokom vode i umetnuo različite predmete da vidi može li ih  meduza izbjeći. Meduza je uspjela izbjeći predmete različitih boja i oblika, ali prozirni predmeti su se ispostavili mnogo teži za izbjeći.
“Ne mogu reagirati na predmete kroz koje vide,” rekao je Garm.
Zbog toga što meduze pripadaju jednoj od prvih skupina životinja koje su razvile oči (red Cnidaria), rekao je Garm, razumijevanje kako njihove oči funkcioniraju će pokazati znanstvenicima kakve su oči bile ranije u evoluciji.

Autor: Andrea Thompson, preuzeto s LiveScience.com