mini stent glaucoma

Mini proteze učinkovite u liječenju glaukoma

mini stent glaucomaMali uređaj za drenažu može osloboditi osobe oboljele od glaukoma od stalnog kapanja lijekova u oko…
Maleni medicinski uređaj, ne veći od trepavice, može značajno smanjiti očni tlak kod osoba oboljelih od glaukoma i riješiti ih korištenja lijekova koji se ukapavaju u oko. U prvoj probnoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama, mini proteza Hydrus funkcionirala je dobro kod svih pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju. Ako buduća istraživanja dokažu dugoročnu učinkovitost Hydrus-a i sličnih mini proteza, novitet će biti značajan u liječenju glaukoma. Milijuni ljudi mogli bi biti zaštićeni od gubitka vida ili sljepoće.

Glaukom je bolest oka koja oštećuje očni živac. Ako se ne liječi, glaukom na kraju dovodi do sljepoće. Trenutno je jedini dokazani način za borbu protiv glaukoma spuštanje očnog tlaka kod pacijenata. Kapi za oči su učinkovite, ali neki pacijenti imaju problema s dosljednim korištenjem lijekova za kontroliranje svog očnog tlaka. Osobe s razvijenim glaukomom imaju mogućnost operacije, ali i to može nositi dodatne rizike.

mini stent 2

Hydrus se ugrađuje jednostavnom, neinvazivnom procedurom. Svih 69 pacijenata u istraživanju Hydra proteze postigli su prihvatljive razine očnog tlaka. Sudionici su imali blagi ili umjereni glaukom otvorenog kuta – najčešći oblik bolesti. Četrdesetoro njih imalo je mini protezu ugrađenu tijekom operacije mrene, kojom se također može pomoći u smanjenju očnog tlaka, dok je ostalih 29 sudionika imalo samo ugradnju proteze . Nikakve ozbiljne komplikacije nisu se dogodile tijekom ugradnje kod obje skupine. U šest mjeseci praćenja, 85 posto sudionika sa kombiniranim operacijama i 70 posto sa protezom više nisu trebali lijekove u obliku kapi za oči za kontrolu očnog tlaka. Rezultati su ostali stabilni i nakon jedne godine praćenja.

Oftalmolozi se nadaju da će im mini-proteze omogućiti liječenje pacijenata u ranijim fazama i da će liječenje biti učinkovitije, prije nego se javi ozbiljan gubitak vida.

Proteze funkcioniraju na način da pružaju novi kanal za odvodnju vodene tekućine iz oka, zaobilazeći začepljene ili blokirane kanale. Razlikuju se u dizajnu, materijalima i mjestu gdje se ugrađuju u oku. Iako su prvi rezultati ohrabrujući, proći će nekoliko godina prije nego se ustanovi dugoročna sigurnost i učinkovitost ovog načina liječenja.

Preuzeto iz: www.geteyesmart.org